Sparkade butikschefer får 70 månadslöner

Systembolaget har gjort upp med HTF om sju misstänkta för mutbrott

NYHETER

Systembolaget och fackförbundet HTF gjorde på torsdagen upp i tvisten om de sju butikschefer som avskedades i fjol, misstänkta för mutbrott. De sju får dela på 70 månadslöner.

Förlikningen innebär att anställningarna för de sju upphör och att HTF drar tillbaka stämningen mot Systembolaget inför Arbetsdomstolen.

Exakt hur mycket pengar som betalas ut till följd av förlikningen vill Systembolaget inte gå ut med. Systembolagets presschef Björn Rydberg säger att det är 70 månadslöner på butikschefsnivå som ska fördelas mellan de berörda personerna, men vill inte precisera summan.

TT: Handlar det om ett par miljoner kronor?

- Ja, det hamnar väl där någonstans, säger Rydberg.

Inte överens i sak

Fördelningen av pengarna genomförs av HTF.

Parterna framhåller i ett gemensamt pressmeddelande att förlikningen, som ingåtts med hjälp av Arbetsdomstolen, inte innebär att man kommit överens i sakfrågan om huruvida det var rätt eller fel att avskeda butikscheferna.

De sju före detta butikscheferna ingick i en grupp om tio personer som fick sluta för drygt ett år sedan till följd av att de brutit mot Systembolagets regler för kontakter med leverantörer.

Separat med den arbetsrättsliga tvisten som nu lösts driver chefsåklagare Ewa Nyhult vid riksenheten mot korruption en förundersökning där ett hundratal anställda inom Systembolaget har delgivits misstanke om mutbrott.

Gå hem

Omkring 15 anställda som delgivits misstanke i samband med förundersökningen har uppgett detta för arbetsgivaren.

- Vi har uppmanat de som blivit delgivna misstanke om brott att gå hem i avvaktan på processen. Det är ett antal som har gjort det, men långt ifrån alla, säger Björn Rydberg.

Mutorna ska ha utgjorts av pengar, gratis resor och andra gåvor som erhållits då särskilda försäljningsmål uppnåtts. Utöver anställda hos Systembolaget omfattas ett antal leverantörer, däribland statliga Vin & Sprit, av utredningen.

Joakim Goksör/TT