Persson: Wallström kan bli statsråd

Ännu inget besked om EU-kommissionärens framtid – trots krav inom s

NYHETER

Antingen fortsätter Margot Wallström som EU-kommissionär eller så erbjuds hon en plats i regeringen.

Men detta löfte från statsminister Göran Persson tystar inte kritiker i det egna partiet som vill veta vilket alternativ som gäller - före valet till EU-parlamentet.

Flera tunga socialdemokrater efterlyste på torsdagen ett besked om huruvida Wallström får fortsatt förtroende som EU-kommissionär. Det skulle ge bättre förutsättningar inför debatten kring EU-valet, skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Wallströms förordnande går ut i höst. Hon har varit miljökommissionär i fem år och vill sitta i kommissionen en period till. Men det kräver att statsministern nominerar henne.

- Jag ser gärna att Margot Wallström fortsätter, men jag måste också veta att arbetsuppgifterna passar, säger Göran Persson till TT.

Kan du se någon kommissionärspost som hon inte skulle vara lämplig för?

- Det vill jag inte spekulera omkring, utan det är frågan om vad vi kan erbjudas för portfölj. Skulle den inte passa för Margot förutsätter jag att hon fortsätter i svensk politik och då tycker jag att hon ska sitta i regeringen, svarar han.

Efter valet

Debattartikeln är undertecknad av bland andra Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna, Ardalan Shekarabi, ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet, och Anna Berger Kettner, ordförande för Kristna socialdemokrater. De anser att ovissheten om vem som ska bli svensk EU-kommissionär är djupt otillfredsställande:

"I valrörelsen vill vi socialdemokrater kunna diskutera viktiga politiska frågor men får i stället svara på frågor om Margot Wallström."

Deras argument biter inte på Persson. Parlamentsvalet är den 13 juni. Först senare i sommar kommer den nya EU-kommissionens sammansättning att bli klar. Innan dess är han inte beredd att ta ställning till Wallströms framtid.

Inga problem

Partisekreterare Lars Stjernkvist har inte märkt några problem i valrörelsen på grund av osäkerheten kring Wallström.

- Det är inte så att det påverkar valrörelsen men det är klart frågan kommer upp. Det är helt andra frågor som avgör hur folk ställer sig i valet, säger Stjernkvist.

Wallström ville på torsdagen inte kommentera partikamraternas debattartikel.

Lars Pedersen/TT