Ny färja från Söder till Sjöstaden

En miljon passagerare nästa sommar

Foto: björn elgstrand
ingen bro Vattnet kring Hammarby sjöstad trafikeras flitigt. I stället för den planerade bron blir det nästa år en ny färja in till Söder.
NYHETER

Båtlinjen till Hammarby sjöstad är en succé.

Nu satsar staden på en ny specialbyggd färja - och ett nytt färjeläge.

Närmare en miljon resenärer beräknas åka med båten när den sätts i trafik nästa sommar.

Färjan ska trafkera Sickla kaj, Södermalm och Henriksdal.

Allt fler väljer att ta färjan i stället för bilen in till stan från Hammarby sjöstad. Bara under april åkte över 70 000 personer - drygt 2 000 per dag - båt till Södermalm.

Minskar personalen

I dag trafikeras linjen av färjan Lotten men gatu- och fastighetskontoret vill nu byta henne mot en helt nydesignad farkost med enmansbemanning. Lotten kräver två besättningsmän.

Förslaget innebär att det blir fortsatt färjedrift över Hammarby sjö i stället för tidigare planerad gång- och cykelbro.

Den nya färjan är ett specialbygge med anpassat skrov och överbyggnad så att föraren får mycket god sikt och överblick över passagerarna.

Färjan har plats för 120 passagerare och kommer att gå var tionde minut från Södermalm. Växelvis till nuvarande läge vid Sickla kaj respektive till ett nytt vid Henrikdalshamnen. Överfartstiden är tre till fyra minuter.

Pris: 16 miljoner

Tillsammans med kostnaden för den nya angöringsplatsen kostar den nya färjan cirka 16 miljoner kronor. Byggnadstiden är ungefär sju månader, inklusive provkörning. Färjan får motorer av högsta miljöklass och har kapacitet för isgång. Om ett år, sommaren 2005, beräknas den nya färjan vara klar och utprovad för att sättas in i trafik.

Även i sommar blir det en förbindelse ända in till Nybroplan med färjan Emelie från Hammarby sjöstad.

Många resor

Sven-Anders Eriksson