Porrfilmerna rullar igen - utan kondomer

NYHETER

Los Angeles

Hälsovårdsmyndigheterna i Kalifornien beklagade på torsdagen porrindustrins beslut att fortsätta filma utan kondomer, trots risken för hiv-spridning bland porrskådespelarna

- Jag tycker det är mycket sorgligt att de återupptar produktionen som den var tidigare, utan kondomer, sade chefen för Los Angeles hälsovårdsdepartement Jonathan Fielding.

- Kondomer är det enda sättet att skydda de anställda i industrin och det är vad vi vill, att skydda de anställda och därmed industrin.

Porrindustrin råkade i panik i april, då en av skådespelarna upptäcktes vara hiv-smittad. Alla filminspelningar ställdes in i två månader.

Den smittade porrskådespelaren hade spelat in scener med 45 andra skådespelare. Av dem hade tre smittats av hiv .

Hälsovårdsmyndigheterna i Kalifornien gjorde ett försök att få industrin att använda kondomer under inspelningarna, liksom regelbundna hiv-tester.

Men en majoritet av producenterna ansåg att det innebar en attack mot deras verksamhet och kvalitén på deras filmer. Många inspelningsstudios i San Fernando, norr om Los Angeles, hotade att lämna Kalifornien.

Skådespelarna, som spelar in upp till fem filmer om dagen, har återvänt till jobbet under veckan.

Porrindustrin i södra Kalifornien omsätter många miljarder kronor årligen. Den producerar 4 000 filmer om året och sysselsätter 6 000 skådespelare.

TT-AFP