Pentagon erkänner brott i Irak

Ledande militärer i utfrågning i senaten

NYHETER

Ledande företrädare för Pentagon medgav igår på torsdagen den amerikanska militären i Irak bryter mot Genève-konventionen.

Det skedde under en utfrågning i senaten om förhörsmetoderna i Abu Ghraib-fängelset.

Utfrågningen är del av utredningen av de sexuella och psykiska övergreppen på fångarna.

Under en hearing i senaten konfronterade demokrater biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz och vice generalstabschefen Peter Pace.

De frågade ut dem om de förhörsmetoder som godkänts av den högste befälhavaren för ockupationsstyrkorna, general Ricardo Sanchez.

Metoderna går ut på att beröva fångarna känsla för tid och rum, känslointryck och sömn. De kan hålla dem isolerade i mer än 30 dagar och manipulera maten.

Svävade på målet

Senator Jack Reed frågade generalstabschefen Peter Pace:

- Om en utländsk nation höll en amerikansk marinkårssoldat fången i en cell, naken med en påse över huvudet, tvingad att sitta på huk med händerna lyfta i 45 minuter. Skulle det vara en bra förhörsmetod eller skulle det innebära ett brott mot Genève-konventionen?

– Jag skulle beskriva det som ett brott, sir, sade Pace.

Biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz, en av de skarpaste tillskyndarna av kriget, svävade en del på målet när han blev utfrågad av senator Jack Reed, rapporterar AFP.

Påse över huvudet i 72 timmar

– Det sägs här att ”fångar aldrig ska röras på ett illasinnat eller oönskat sätt. Kontakter måste alltid vara humana och de måste vara lagliga”. Herr minister, anser ni att det är humant att låta någon sitta på huk naken i 45 minuter? frågade Reed.

– Inte naken, absolut inte, svarade Wolfowitz.

– Så om han är påklädd så är det utmärkt? Sjuttiotvå timmar utan regelbunden sömn, berövande av sensoriska intryck, till exempel att tvingas ha en påse över huvudet i 72 timmar – anser ni att det är humant?

– Jag vet inte om det verkligen handlar om en påse över huvudet i 72 timmar, senator. Jag vet inte, sade Wolfowitz vagt.

– Herr minister, ni hycklar och undviker frågan! kontrade Reed.

– Vem som helst skulle säga att en påse på huvudet i 72 timmar...

– Jag anser att det inte är humant, sade Wolfowitz hastigt.

aftonbladet.se , TT