Misstänkta rånare friades i hovrätten

NYHETER

Polis och åklagares försök att få 13 personer fällda för inblandning i två stora värdetransportrån i Örebro och Kumla misslyckades.

Endast en person fick sitt straff skärpt när Hovrätten i Västsverige på fredagen meddelade sin dom.

Ingen av de åtalade kunde fällas för rån.

Hovrättens dom gentemot 13 personer som anklagats för olika sorters delaktighet i två värdetransportrån, där bytet uppgick till 26,3 miljoner kronor, blev en stor besvikelse för åklagarsidan.

Ingen av de anklagade fälldes för rån i Göteborgs tingsrätt. På fredagen gjorde Hovrätten samma bedömning.

I hovrättsdomen blev dessutom tre av de åtalade friade från anklagelserna om medhjälp till grovt rån.

Hovrätten kom fram till att det inte har går att klarlägga på vilket sätt de varit delaktiga i rånet.

I endast ett av fallen skärper Hovrätten domen från Göteborgs tingsrätt. En av de åtalade har erkänt sin delaktighet i båda rånen. Vid tingsrätten dömdes han till två års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nu döms han till tre års fängelse.

Rånen som åtalet gäller har skett i Örebro och i Tumba. Vid det första värdetransportrånet som skedde den 9 mars 2003 kom rånarna över 1,3 miljoner kronor. Värdetransportrånet i Tumba 28 april samma år gav 25 miljoner kronor.

De åtalade var också misstänkta för att ha förberett ett rån i Göteborgsområdet. Hovrätten friade samtliga, liksom tingsrätten gjort, men konstaterar att många omständigheter i fallet är besvärande för de tilltalade. Åklagaren har dock inte kunnat bevisa deras skuld i tillräcklig omfattning för att motivera en fällande dom.

Per Mattsson,TT

ARTIKELN HANDLAR OM