Ströp sin sambo - fick livstids fängelse

Grävde ner den 27-åriga kvinnan i trädgården

NYHETER

Den 27-åriga kvinnan som hittades nedgrävd i sin trädgård i Äppelbo ströps ihjäl av sin sambo.

Den 39-årige man som åtalats för mordet i Dalarna dömdes på fredagen till livstids fängelse.

Enligt Mora Tingsrätt handlade mannen i kallt blod.

Mannen ansågs skyldig till mordet redan i mars då rättegången avslutades i Mora Tingsrätt, men domen har dröjt eftersom han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannens fingeravtryck på tejpen som lindats runt den 27-åriga kvinnans kropp blev det avgörande beviset, dessutom har faktumet att kvinnan hittades nedgrävd på parets tomt varit ett starkt bevis mot mannen

Kvinnan försvann på kvällen den 10 juli 2003 efter att paret varit på konsert. Enligt sambon hade paret börjat bråka och kvinnan lämnade huset. I förhör har han sagt att detta var sista gången han såg henne.

Handlade i kallt blod

Mannens handlande efter dådet tyder enligt tingsrätten på att han handlat i kallt blod. Den 39-årige sambon deltog själv i sökandet. Han uttalade sig även i pressen och vädjade om tips . Mannen greps i samband med fyndet men har hela tiden nekat till att han haft något med försvinnandet att göra.

Kvinnans kropp hittades först i september nedgrävd på parets tomt. Kroppen hade stoppats ned i stora sopsäckar av plast. En säck ska ha dragits från huvudet och ned, en annan säck hade dragits från andra hållet.

Försökte dölja platsen

Mördaren hade försökt att dölja platsen. På marken ovanpå låg trädurken till en eka, och ovanpå den själva ekan.

Den 39-årige sambon greps i samband med fyndet men har hela tiden nekat till att han haft något med försvinnandet att göra.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen från den 30 april framgår att mannen inte led av allvarlig psykisk störning, vare sig vid brottet eller vid undersökningen.

Per Mattsson