Förskingrade 30 milj - köpte sex för pengarna

NYHETER

Göteborg

I åtta år grundlurade han alla.

Han förskingrade närmare 30 miljoner kronor från den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem och en boförening.

Alla miljonerna har enligt mannen själv gått till lyxprostituerade.

Den 44-årige före detta tjänstemannen på Uddevallahem åtalades på fredagen misstänkt för grov förskingring. Han har erkänt och riskerar som mest sex års fängelse.

Han var satt att hjälpa boföreningen samtidigt som han som tjänsteman i Uddevallahem skötte de ekonomiska transaktionerna mellan boföreningen och bostadsstiftelsen.

Uddevallahem hyrde ut hus till boföreningen som i sin tur hyrde ut lägenheterna till sina medlemmar. Alla hyrespengar gick till Uddevallahem som efter att ha dragit av sina kostnader skickade tillbaka resten till föreningen.

Trixade bort revisor

Under åren 1995 till december 2003 borde föreningen fått tillbaka 700 000 kronor. Det blev i stället ytterligare 27,6 miljoner kronor, pengar som tjänstemannen tog hand om.

Det var möjligt eftersom han kontrollerade transaktionerna i båda ändarna. Han hade fullmakt att ensam sköta föreningens ekonomi. Han hade också "trixat", som vice chefsåklagare Lars Lithner uttrycker det, så att föreningen blev utan extern revisor 1994.

Enligt åklagaren har 44-åringen dessutom förskingrat 2,1 miljoner kronor av boföreningens egen kassa.

Förskingringen avslöjades av Uddevallahems egna revisorer i december förra året. Men åklagaren säger sig inte ha någon direkt åsikt om huruvida förskingringen borde upptäckts tidigare.

- Uddevallahem har en väldigt stor omslutning, där till exempel renoveringsfonden uppgår till många miljoner, sade han.

Kritik mot bank

Däremot är han kritisk mot de rutiner som tycks råda både på Föreningssparbanken i Uddevalla, där boföreningen hade sitt transaktionskonto, och på kontokortsföretaget American Express. Dit förde tjänstemannen privat över 9,4 miljoner av de förskingrade pengarna.

- Det känns lite konstigt att en som har fullmakt tar ut till exempel 200 000 kronor och betalar till sitt eget American Express-kort utan att banken och kortföretaget reagerar, säger Lithner.

De övriga 20 miljonerna har tjänstemannen tagit ut i kontantposter flera gånger i veckan, utan att banken har kontaktat boföreningen och frågat om han verkligen ska hantera deras pengar på det sättet.

- Jag ska fundera på om det finns juridiska möjligheter att senare granska banken och kortföretaget, sade åklagaren.

Tror honom

Lars Lithner har ingen anledning att ifrågasätta tjänstemannens uppgifter om att alla pengarna är borta och att de gått till lyxprostituerade.

- Det styrks av hotellräkningar och annat. Vi har sett priser på 20 000 kronor natten. Inget tyder på att han fört ut pengar utomlands.

Lyxprostituerade från flera länder, bland annat från eskortföretag i Holland, har flugits in till Göteborg och Uddevalla, där mannen tagit emot dem på hotell.

Bertil Åkesson/TT