USA stoppar flera brutala förhörsmetoder

NYHETER

Washington

USA förbjuder flera brutala förhörsmetoder i Irak, sade försvarskällor på fredagen.

Beslutet kom sedan vice försvarschefen Peter Pace och biträdande försvarsministern Paul Wolfowitz medgett att metoderna bryter mot Genève-konventionen.

Att förneka fångar sömn, att förneka dem eller förvränga deras sinnesintryck och olika typer av så kallade stress-ställningar - att tvinga fångar att stå eller sitta på ett visst sätt under långa stunder - finns bland de behandlingar som nu förbjuds. Metoderna har tidigare godkänts av general Ricardo Sanchez, den högste befälhavaren för ockupationsstyrkorna.

Under natten svensk tid hade demokratiska senatorer konfronterat biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz och vice försvarschefen Peter Pace med de metoder som tros ha använts bland annat i det ökända Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad.

"Ett brott, sir"

Senator Jack Reed frågade Pace: Om en annan nation höll en amerikansk marinkårssoldat fången i en cell, naken med en påse över huvudet, tvingad att sitta på huk med händerna lyfta i 45 minuter - skulle det vara en bra förhörsmetod eller skulle det bryta mot Genève-konventionen?

- Jag skulle beskriva det som ett brott, sir, sade Pace.

Wolfowitz försökte glida undan samma fråga, men svarade till slut:

- Vad du beskrivit för mig låter som ett brott mot Genève-konventionen, sade han.

Båda sköt ansvaret för dessa brott ifrån sig.

- Jag såg inte (riktlinjerna för förhörsmetoderna) personligen, sade Pace.

Wolfowitz sade att han varken kände till någon diskussion om riktlinjerna eller vad Sanchez utfärdat.

Wolfowitz närmaste chef, försvarsminister Donald Rumsfeld, sade i onsdags att försvarshögkvarteret Pentagons jurister godkänt förhörsmetoderna.

Inte humant

Demokraten Reed frågade också den biträdande försvarsministern, känd som en av president George W Bushs "hökar", om förhörsmetoderna är humana.

- Det sägs här att "fångar aldrig ska röras på ett illasinnat eller oönskat sätt. Kontakter måste alltid vara humana och de måste vara lagliga". Herr minister, anser ni att det är humant att låta någon sitta på huk naken i 45 minuter?

- Inte naken, absolut inte, svarade Wolfowitz.

Reed:

- Tre dygn utan regelbunden sömn, berövande av sinnesintryck, till exempel att tvingas ha en påse över huvudet i tre dygn - anser ni att det är humant?

- Jag vet inte om det verkligen handlar om en påse över huvudet i tre dygn, senator. Jag vet inte, sade Wolfowitz vagt.

- Herr minister, ni hycklar och undviker frågan! kontrade Reed.

- Jag anser att det inte är humant, medgav Wolfowitz lågmält.

TT-Reuters