Nu heter björnligan Nora, Frode & Fred

Lina, 5, och Hannah, 9, döpte nallarna

Foto: henry lundholm
NYDÖPT TRIO Fred, kraftigast, Nora med vit krage runt halsen och Frode med en vit prick i pälsen på varje sida om halsen. Nu går det lättare att skilja ungarna åt - för de har fått namn av Aftonbladets läsare. Över 4 000 förslag hade djurparken att välja mellan.
NYHETER

ORSA

Både Hannah och Lina var litet besvikna över att inte få klappa björnungarna.

De har ju ändå givit dem namnen Nora, Frode och Fred.

- Vi hittade på namnen själva. Mamma hjälpte oss bara lite, sa Hannah, 9.

Det var i går som de tre björnungarna i Orsa Grönklitts björnpark fick sina namn. Och i går då parken öppnades för säsongen avgjordes också Aftonbladets tävling om björnungarnas namn.

De tre björnungarna föddes den 23 januari och är de enda björnungar som fötts i en djurpark i Sverige i år.

I mars visade vi dem på bilder i Aftonbladet. Då var de så små att djurskötaren Hanse Hansson utan vidare kunde ha alla tre i famnen.

- Det går inte i dag. Då skulle jag nog inte ha några fingrar kvar, säger han.

Därför fick inte heller Hannah, 9, och Lina, 5, klappa eller gosa med dem.

Björnmamma Freja ser också väldigt respektingivande ut. Hon är fyra år och det här är hennes första ungar.

4 000 förslag

Till Aftonbladet kom det över 4 000 förslag till namn och björnparkens personal enades till slut om att de tre ska heta Nora, Frode och Fred.

Det går numera att skilja dem åt.

Nora har en krage av vit päls runt halsen och Frode har två vita fläckar, en på var sida om halsen. Fred är helt svart och aningen kraftigare än de andra två.

De tre har tillsammans med sin mamma ett eget hägn. De har en klätterställning, de har några ordentliga träd att ta sig upp i, de har ett cementrör att gömma sig i. De har också en liten damm att bada i.

Slåss, knuffas och bökar

Allt detta gör de, plus att de slåss, knuffar och bökar och äter litet ibland, under tiden som Hannah och Lina förtjust tittar på, klappar i händerna, skrattar och pekar och säger "åh, vad söta de är" och "åh, vad gulliga de är".

Mamma Helena och pappa Magnus ler i bakgrunden. Familjen heter Walther i efternamn och kommer från Bjuråker i Hälsingland.

Officiellt fick de tre björnungarna sina namn vid en liten ceremoni klockan 12 i går. Elever från Orsa musikskola spelade två gånglåtar på fiol.

Det var ju i Dalarna.

Per-Iwar Sohlström