Nobelpristagare greps av polisen

Misstänks ha lett olaglig demonstration i Nigeria

1 av 2 | Foto: GEORGE OSOD/AP
de Flyr undan tårgasen Den nigerianska satte in tårgas mot demonstranterna i huvudstaden Lagos i går. Nobelpristagaren Wole Soyinka greps tillsammans med flera andra, misstänkt för att ha lett demonstrationen mot landets styrande.
NYHETER

Nobelpristagaren Wole Soyinka, 69, greps i går av kravallpolis i Lagos i Nigeria.

Enligt polisen ledde litteraturpristagaren en olaglig demonstration.

Författaren Wole Soyinka, som fick Nobelpriset i litteratur 1986, greps under en demonstration mot landets regering.

Polisen använde tårgas mot demonstranterna som samlats vid en marknad i storstaden Lagos, enligt människorättsjuristen Femi Falana, som också deltog i protesten.

Släppt efter förhör

Litteraturpristagaren, som är en uttalad kritiker till Nigerias regering,

fördes bort av kravallpolis.

Han släpptes en timme senare efter förhör, utan att ha delgivits misstanke om något brott.

- Soyinka var en av organisatörerna av en protest. Polisen lät dem inte hålla protesten eftersom det inte fanns något tillstånd, säger polisens talesman Emmanuel Ighodalo.

- Det är just detta som protesten handlar om. Vi måste ha garantier för friheten att samlas under en demokratiskt vald regering, säger Wole Soyinka.

"Snart en diktatur"

- Det är detta vi slogs mot under (militärdiktatorerna) Abacha, Babangida och Buhari. Nigeria är på väg att bli en enpartidiktatur under demokratins mantel.

Nuvarande presidenten Olusegun Obasanjo kom till makten vid det val som avslutade militärregimerna 1999. Han blev omvald för ett år sedan i ett val där det rapporterades en hel del fusk.

Kerstin Nilsson