"Rumsfeld godkände förhörsmetoderna"

NYHETER

Washington

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld godkände en hemlig plan som uppmuntrade de kontroversiella förhörsmetoderna som användes i Abu Ghraib-fängelset, centrum för skandalen kring USA-soldaters övergrepp mot irakiska fångar, skriver den amerikanska tidskriften New Yorker.

Foto: AP
Donald Rumsfeld.

Rumsfeld godkände förra året planen, som uppmuntrar till fysisk tvång och sexuell förnedring, för att få fram mer underrättelsematerial om det ökade motståndet i Irak, skriver den undersökande journalisten Seymour Hersh.

Hersh citerar nuvarande och tidigare anställda i underrättelsetjänsten.

Utdrag ur Hershs artikel har släppts inför publiceringen i nästa vecka.

Hersh skriver att försvarsdepartementets hemliga plan har namnet Special-Access program (SAP). Dess regler är: "Grip dem ni måste. Gör vad ni måste", enligt en tidigare anställd vid underrättelsetjänsten.

Mötte motstånd

Försvarsministerns beslut, att införa sådana metoder i Irak efter att de använts i Afghanistan, mötte motstånd bland medlemmar i USA:s underrättelsetjänst, enligt artikeln.

- De sade nej. Inte en chans. Vi ställde upp på programmet i Afghanistan, i förväg godkänt för operationer mot värdefulla terrormål och nu vill ni att vi ska använda det på taxichaufförer, svågrar och människor som plockats upp på gatorna, säger en underrättelsekälla till Hersh.

Källan säger att CIA motsatte sig att programmet användes i Abu Ghraib där skandalen med övergreppen på de irakiska fångarna väckte demokraternas krav på Rumsfelds avgång.

Bilder från Abu Ghraib visar hur amerikanska soldater misshandlar irakiska fångar och tvingar dem att inta sexuellt förnedrande ställningar.

Besökte Irak

Hersh skriver att Rumsfeld lämnade detaljplaneringen till Steve Cambone, underrättelsechef i Pentagon, men programmet godkändes slutgiltigt av Rumsfeld och USA:s försvarschef general Richard Myers.

Donald Rumsfeld reste överraskande till Irak i torsdags för att besöka Abu Ghraib-fängelset. Med sig hade han då Richard Myers.

Enligt Hershs underrättelsekällor ville Pentagon använda tuffare förhörsmetoder eftersom USA:s planer att ockupera Irak hindrades av ett allt hårdare motstånd.

- Så här fanns i grunden bra soldater, underrättelsekillar . . .  som fått höra att inga regler gällde, skriver Hersh.

När New Yorker och CBS publicerade bilderna på de amerikanska soldaternas övergrepp på de irakiska fångarna i Abu Ghraib sade Pentagon att det rörde sig om några ungdomar som tappat kontrollen.

Hersh är en prisbelönt journalist som avslöjade My Lai-massakern där amerikanska soldater dödade civila under Vietnamkriget.

TT-AFP