Ida, 16: Hon var jättesnäll

NYHETER

ALVESTA

Nästan alla i Alvesta kände Gulli Wirdestedt.

– I mer än 40 år har hon samlat barn omkring sig och ordnat luciafirandet här, berättar Kerstin Axeborg. Barnen var hennes liv.

– Hon var jättesnäll, tycker dottern Ida, 16.

Trots sina 84 år körde Gulli Wirdestedt bil. Hon var aktiv inom Rädda Barnen, kyrkan och pensionärsföreningarna och körde själv till alla aktiviteter.

I många år arbetade hon inom söndagsskolan i Alvesta och det var där hon började med luciafirandet för 43 år sedan. En verksamhet hon fortsatte med även på äldre dagar.

Hon samlade ortens barn omkring sig och betraktades av alla som en snäll gammal dam. Barnen köade för att få vara med i hennes tåg på lucia.

Lärde barnen sjunga

– De yngsta var bara tre år, de äldsta 16, berättar Kerstin Axeborg som haft alla sina tre barn med i Gulli Wirdestedts luciatåg.

– Vi brukade samlas här i hennes hus och öva. Hon bjöd på kaffe och lärde barnen alla sångerna. Sedan åkte vi runt på sjukhem, ålderdomshem, företag och föreningar – vi lussade för alla här i Alvesta.

– Själv satt hon framför barnen och dirigerade sjungandet. Alltid lika pigg och glad. Hon älskade det.

Gulli Wirdestedt hade en stor bekantskapskrets. Hon bodde ensam i sitt hus sedan maken dog för 15 år sedan. Det ligger lite avsides, utan grannar.

”Hon var aldrig rädd”

– Hon var aldrig rädd, säger dottern Anita. Hon brukade säga: Ingen vill ju mig något illa.

– Så råkar hon ut för detta meningslösa. De kunde väl ha låtit henne leva.

Det är känt att Gulli Wirdestedt aldrig släppte in någon okänd i sitt hus. Och att hon alltid var noga med att låsa.

Men de hon kände var alltid välkomna. Hon älskade att bjuda på kaffe och kakor – och satt ofta i timmar och pratade med sina besökare. Särskilt uppskattade hon yngre gäster.

– Min dotter hyrde ett garage av henne, berättar en kvinna. Varje gång hon skulle betala hyra tog det timmar. Gulli var så intresserad av allt. Hon var en riktig mystant.

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM