Rössner kan bantas bort

NYHETER

Fetmaforskningen vid Karolinska institutet får inga pengar.

Därmed riskerar den att läggas ner, larmar professor Stephan Rössner.

- I dag är inflödet till forskningen noll kronor, säger han.

Foto: SARA RINGSTRÖM
MANNEN BAKOM VIKTKLUBBEN Professor Stephan Rössner slår nu larm om att fetmaforskningen vid Karolinska institutet inte får några pengar.

Professor Stephan Rössner vid Karolinska institutet är en av Sveriges mest kunniga läkare på området övervikt och ohälsa.

Kan drabba patienter

Nu slår han larm till regeringen. Forskningen kring fetma hotas att försvinna helt på grund av bristande anslag, uppger Dagens Nyheter.

Och eftersom forskningsverksamheten är en integrerad del i patientverksamheten hotas även den. Den ende läkaren där, förutom Stephan Rössner själv, kan bara garanteras lön för tre månader i taget, skriver tidningen.

Samtidigt är väntetiden till överviktsenheten på Huddinge sjukhus två år. Enheten har varje år kontakt med 5 000 patienter, de flesta medelålders kvinnor.

Verksamheten är enligt Rössner viktig för folkhälsan på lång sikt.

- Men för det rena folkhälsoarbetet finner vi föga stöd, skriver han i ett brev till folkhälsominister Morgan Johansson.

- I dag är inflödet till forskningen noll kronor. Tidigare gav Stockholms läns landsting 900 000 kronor. I dag får vi samma summa, men måste i stället leverera sjukvård för den, säger han till Dagens Nyheter.

Överviktiga gravida

Forskningsprojekt som Stephan Rössner velat genomföra men inte fått pengar till rör möjligheter att förbättra chanserna för överviktiga kvinnor att bli gravida.

Projekt som pågår men som hotas av nedläggning handlar bland annat om varför personer som behandlas med psykofarmaka går upp kraftigt i vikt, skriver DN.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM