Rekordfå tänker rösta i EU-valet

NYHETER

Valdeltagandet i EU-valet den 13 juni kan bli rekordlågt i Sverige.

En färsk Sifo-undersökning visar att viljan att rösta fram nya parlamentariker kan vara så låg som 37 procent.

Det som tänker ligga kvar på soffan är framförallt de som är skeptiska till unionen.

Bland LO-medlemmarna säger nästan hälften, 49 procent, att de inte tänker rösta. En fjärdedel tänker rösta men de överdriver troligen sin röstvilja, enligt Svenska Dagbladet som beställt Sifo-undersökningen.

Statsminister Göran Persson har sagt att han hoppas på att hälften av de röstberättigade ska gå till valurnorna på valdagen.

"50 procent är ett önsketänkande"

Men professorn i statskunskap i Göteborg, Sören Holmberg, säger till SvD:

- Jag är rädd för att vi får ett mycket lågt valdeltagande. Hittills får man vara glad om vi klarar 35 procents valdeltagande. Att nå 50 procent är ett önsketänkande.

I undersökningen svarade visserligen 46 procent att de tänker rösta. Men all erfarenhet visar att siffrorna är mycket överdrivna.

- De här siffrorna ska viktas ned. Bedömningen av röstviljan ligger nu på 37 procent, säger Toivo Sjörén, undersökningsledare vid Sifo, till SvD.

Flest röstvilliga finns bland folkpartister, därefter kristdemokrater, moderater och vänsterpartister.

Svårt att mäta röstviljan

Viljan att gå och rösta är bland det svåraste opinionsinstituten har att mäta. Fler säger att de tänker rösta än som faktiskt gör det eftersom de flesta tycker att man bör rösta. Även efter ett val säger fler att de röstat än antalet som faktiskt gjort det.

Det låga valdeltagandet i EU-val bekymrar Sören Holmberg:

- Om valdeltagandet är någorlunda jämnt spritt så upprätthåller man någon form av legitimitet. Men den här klyftan ökar hela tiden och på lång sikt är det oroande.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM