USA har funnit nervgasen sarin i Irak

NYHETER

USA har hittat en artillerigranat laddad med den dödliga nervgasen sarin, uppger flera nyhetsmedier på måndagen.

Upptäckten gjordes av en amerikansk konvoj.

Det är det första kemiska vapen som upptäcks i Irak sedan krigsstarten.

Artillerigranaten med nervgas hade apterats som en bomb vid en väg, och upptäcktes för några dagar sedan av en förbipasserande amerikansk konvoj, berättade USA-alliansens högste Irak-talesman, general Mark Kimmitt, på en presskonferens.

– Två medlemmar i ett minröjarlag fick behandling efter att ha utsatts för en mindre dos av nervgasen i samband med att den delvis exploderade, sade Kimmitt.

Granaten är det första vapen som hittats av den typ som USA och Storbritannien anförde som främsta argument för att anfalla Irak.

– Den tidigare regimen hade deklarerat att alla dylika vapen förstördes efter kriget 1991, sade Kimmitt.

Generalen framförde teorin att granaten, med kalibern 155 millimeter, kom från ett lager som tillhörde den störtade Saddamregimen och att de som placerat ut den antagligen trodde att det rörde sig om en vanlig granat.

Troligen gammal

Åke Sellström, chef för försvarets forskningsinstitut FOI:s enhet för frågor om massförstörelsevapen, kommenterar granatfyndet så här:

– Förmodligen är det något gammalt och då är det inte så himla intressant. Men skulle det visa sig att granaten är av en nyutvecklad typ som inte redovisats tidigare är fyndet av betydligt större vikt.

TT: Skulle det i så fall innebära att USA och Storbritannien trots allt hade rätt i sina påståenden om Saddam Husseins massförstörelsevapen?

– Nja, mer rätt. Det stod ju klart att Irak dolde saker för inspektörerna. Och i vilket fall kommer amerikanerna att försöka utnyttja det här fyndet och säga: ”Det här visar att Irak hade massförstörelsevapen”.

– Men det kan ju faktiskt vara så att granaten härrör från kriget mellan Irak och Iran, och att Saddamregimen inte hade en aning om att den fanns kvar, utan att den har legat i något lager. Då är det mindre intressant.

Sarin 20 gånger starkare än cyanid

Den lättflyktiga nervgasen sarin, isopropylmetylfluorofosfonat, utvecklades av Nazityskland under andra världskriget men togs då aldrig i bruk.

TT