Liftare avförd från mordutredning

NYHETER

Alvesta

Den liftare i 20-årsåldern som satts i samband med mordet i onsdags på en 84-årig kvinna i Alvesta förhördes av polisen på måndagen och släpptes därefter fri.

– Han är avförd från mordutredningen, säger Växjöpolisens talesman Börje Ekelius.

Polisen intresserade sig för mannen efter uppgifter om att han i onsdags kväll knackat på i ett hus en bit från mordplatsen och bett om skjuts till Älmhult. När han fick nej försökte han stoppa passerande bilar.

Utredningen har visat att mannen i onsdags greps i Älmhult för snatteri och fördes till Alvesta för provtagning eftersom han bedömdes som drogpåverkad. Efter provtagningen släpptes han av polisen och försökte då få lift tillbaka till Älmhult.

– Han har också liftat tillbaka och tidsschemat visar att han inte har med mordet att göra. Han blev ganska chockad när han fick klart för sig i vilket sammanhang vi ville höra honom, säger Ekelius.

Inga heta spår

Det betyder att polisen åter står utan heta spår i utredningen av det brutala mordet på 84-åringen. Den tekniska undersökningen, där en del fynd har gjorts, pågår ännu i kvinnans bostad. Den rättsmedicinska utredningen genomfördes på måndagen, men på eftermiddagen hade polisen inte fått besked om dödsorsaken. Kvinnan hade omfattande skador på olika ställen av kroppen och möjligen är flera av skadorna så allvarliga att de var för sig kunnat leda till döden.

– Vi får in många tips från allmänheten. Men vi är inriktade på ett långsiktigt, tålmodigt utredningsarbete, säger Ekelius.

Mordet tros ha begåtts mellan klockan 16 i onsdags och torsdagsmorgonen. Den 84-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet på lördagsförmiddagen. Någon har brutit sig in och bostaden är ordentligt genomsökt. Polisen betecknar dådet som rånmord, men vet inte med säkerhet om något stulits.

Flera rånmord

Mördaren eller mördarna har också försökt stjäla kvinnans bil, men misslyckats med att tjuvkoppla den.

Mordet är det femte i Kronobergs län på relativt kort tid. Vid två andra rånmord sedan i somras har lantbrukare blivit dödade. Ekelius tror att den plötsliga anhopningen av grova våldsbrott i länet är en tillfällighet, men säger att brutaliteten i tillvägagångssättet är en gemensam nämnare för rånmorden.

Peter Palmkvist/TT