Över 100 döda i fängelsebrand i Honduras

NYHETER

Tegucigalpa

En våldsam fängelsebrand i San Pedro Sula i Honduras krävde tidigt på måndagen 102 interners liv, meddelade landets myndigheter. Alla de omkomna var medlemmar i en gatuliga som regeringen försöker få bukt med.

San Pedro Sula ligger 24 mil norr om huvudstaden Tegucigalpa.

Enligt polisens talesman Wilmer Torres bröt branden ut efter en explosion som troligen orsakats av en kortslutning. De flesta offren dog av kvävning medan 27 personer fördes till sjukhus med brännskador, sade han.

Katastrofen är den värsta som har drabbat någon anstalt i Honduras och den andra på drygt ett år där de allra flesta dödsoffren var fängslade ligamedlemmar. I april i fjol brändes 68 människor, varav 65 interner, inne i ett fängelse i staden La Ceiba 40 mil norr om Tegucigalpa.

Personalen kritiseras

Några fångar hävdade efter måndagsmorgonens brand att vaktpersonalen hade reagerat mycket långsamt då det gällde att hjälpa de inspärrade. Somliga anhöriga till omkomna sade sig också misstänka att branden kanske inte var någon olycka.

En fånge sade i en radiointervju att internerna förgäves hade ropat på hjälp men att vakterna vägrade att öppna celldörrarna.

– Polisen sa ”Låt dem vara kvar där, låt dem vara kvar!”.

– De ville att vi skulle dö, hävdade fången och sade att det gick två timmar från det att branden började till dess att poliser började låsa upp cellerna.

– Vi utreder detta mycket noga för att fastställa den exakta brandorsaken, sade polistalesmannen Torres.

Medlemmar ur gatuligor

Han sade också att samtliga omkomna var medlemmar av Mara Salvatrucha, en av de två dominerande gatuligorna i Honduras. Sedan i augusti i fjol har över tusen misstänkta ligamedlemmar gripits och fängslats i myndigheternas kampanj mot gatuvåldet.

Honduranska människorättsorganisationer har hävdat att regeringen i tysthet försöker ta livet av ligamedlemmar, något som har officiellt förnekats.

Romulo Emiliani, präst i San Pedro Sula, kallade enligt AFP måndagens brand för ”en av de värsta tragedier som har drabbat vårt fängelsesystem”.

– Jag är upprörd eftersom de flesta av offren var unga män... många av dem hade hoppats kunna vända blad och börja ett nytt och bättre liv, sade han.

TT-Reuters