Gigantisk kupp avvärjd på Heathrows flygplats i London

Rånarna planerade att stjäla guldtackor värda 540 miljoner kronor

NYHETER

London

Beväpnad brittisk polis grep sju personer på måndagen efter att ha avvärjt en guldkupp på flygplatsen Heathrow utanför London. Det planerade rånet kunde ha blivit ett av Storbritanniens största.

Rånarna forcerade porten till en lagerlokal på flygplatsen med sin skåpbil och hotade personalen med pistoler och knivar. Målet för kuppen var guldtackor värda 40 miljoner pund (540 miljoner kronor) och stora mängder kontanter.

Men föga anade gärningsmännen att över 100 poliser låg och väntade på dem efter att ha fått ett tips. Polisen sköt sönder skåpbilens däck och kunde gripa sex av rånarna, som samtliga sades vara i 30-årsåldern. En polisman skadades lindrigt.

Två rånare flydde genom att tvinga en flygplatsanställd att köra iväg dem i en annan bil. En av dem greps en stund senare, den andre var ännu på kvällen på fri fot.

– Genom att stoppa denna attack har vi avvärjt vad som kunde ha blivit ett av de största rån som någonsin har begåtts i Storbritannien, sade polischefen Barry Phillips vid Scotland Yard.

Det största framgångsrika guldrånet hittills i landet förövades också på Heathrowflygplatsen, år 1983. Ett gäng på sex man kom undan med guld och diamanter då värderat till 26 miljoner pund. Samtliga gärningsmän greps till slut.

TT-Reuters