Lovord för Michael Moores nya film i Cannes

NYHETER

På måndagen visades för första gången Michael Moore omtalade film Fahrenheit 9/11.

Den möttes av lovord från både publik och kritiker.

I filmen visas bland annat hur irakier förnedras av amerikanska soldater – både i och utanför fängelserna.

Foto: PASCAL GUYOT/AFP
Den kontroversielle regissören Michael Moore har all anledning att jubla. Han fick idel lovord efter måndagens visning av ”Fahrenheit 9/11” på filmfestivalen i Cannes.

– Världen har sett fotografier från Abu Ghraib-fängelset, men inga foton eller filmklipp utanför fängelserna - förrän nu, säger Moore.

Michael Moore lyckades skicka tre kamerateam till Irak.

De filmade utan de amerikanska truppernas vetskap.

– De är körda, sade Moore på en presskonferens innan premiärvisningen.

Irakier förnedras

Filmen visar bilder på hur irakier förnedras utanför fängelserna. I en scen kallar amerikanska soldater en berusad man för ”Ali Baba”, i en annan sätter soldaterna huvor på irakiska fångar, skriver BBC.

Bilderna togs i december 2003 i Samarra, men Moore undvek att svara på frågan om vilken division som var inblandad.

Går hårt åt Bush

Anklagelserna mot president Bush haglar tätt genom hela filmen. I en scen ses Bush läsa barnböcker tillsammans med elever i en skolsal - tio minuter efter att han informerats om att ett andra plan träffat World Trade Center,

En röd tråd genom filmen är familjen Bush kopplingar till Usama Bin Ladins familj.

Moore uppger att president Bush lät 24 medlemmar av Bin Ladins familj flygas ut ur USA, bara dagar efter attacken mot New York och Pentagon.

Filmen visar också hur saudier, med kopplingar till Bin Ladins, har finansierat olje- och vapenföretag som drivs av familjen Bush och personer i familjens närhet.

Rungande applåder efter filmen

Premiärvisningen på filmfestivalen i Cannes följdes av rungande applåder. Större delen av kritikerkåren var positiva över det de sett.

– Det här är en kraftfull film, säger Baz Bamigboye, filmkolumnist på London´s Daily Mail till AP. Det vore synd om amerikanarna inte får se vad som sker på deras egen bakgård.

Andra menade att filmen bara är ute efter att sätta dit Bush, och att den inte skulle få några effekter på det amerikanska presidentvalet i höst.

– Jag är inte särskilt chockad över filmen. Den kommer definitivt inte att vinna valet åt Kerry, säger filmkritikern Derek Malcolm till News Online.

Per Mattsson