USA hämtade avvisade egyptier

NYHETER

Enligt medieuppgifter var det amerikanska agenter som 2001 på Bromma flygfält i Stockholm hämtade två terrormisstänkta män som regeringen avvisat till Egypten.

UD ska nu kräva att rättegången mot den ene mannen görs om.

De asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad al-Zery avvisades på kvällen den 18 december efter ett regeringsbeslut vid lunchtid samma dag. Först två dagar senare fick deras advokater uppgifter om beslutet.

TV4:s Kalla Fakta, som sändes på måndagskvällen, har mot löfte om anonymitet talat med människor som var på flygplatsen.

Där talas om att ett mindre jetflygplan, en Gulfstream5, landade på Bromma. Agiza och al-Zery möttes av sex–åtta maskerade män som kommit med planet.

Säpo ringde

Fångarna, som belagts med fot- och handfängsel, får kläderna sönderklippta, ett stolpiller uppkört i anus, förses med blöjor och ikläds overaller. I planet får de ögonbindel, huva och hängs upp i specialgjorda selar. Planet lyfter klockan 21.49 mot Kairo.

Kalla Fakta har via registreringsnumret, N379P, spårat planet till ett företag i USA. När reportern via telefon vill hyra det, svarar en anställd:

– Vi hyr bara ut genom amerikanska regeringen. Vi har en långsiktig leasingöverenskommelse med dem.

Kvinnan ber att få återkomma. Men när det efter en kvart ringer, är det i stället en man som presenterar sig som svensk säkerhetspolis.

– Vi har blivit kontaktade av våra amerikanska samarbetspartners i det här ärendet, säger mannen.

Arne Andersson på Säpo vill varken bekräfta eller dementera det hela, men han säger:

– Jag kan säga att verkställigheten skedde med hjälp av internationellt samarbete.

Maskerade amerikaner

Enligt Kalla Fakta var de sex–åtta maskerade männen amerikaner.

Masoud Anwar, reporter på pakistanska The News i Karachi, säger att vittnen sett ett flygplan med samma nummer hämta en jemenitisk man i Karachi två månader tidigare. Han flögs fastkedjad till Jordanien.

– Hela episoden sköttes av utlänningar. De var från USA, säger Anwar.

Avvisningarna bröt mot flera internationella konventioner och överenskommelser Sverige skrivit på, bland annat om att inte avvisa till länder som använder tortyr. Men en unik svensk-egyptisk överenskommelse träffades, framförhandlad av utrikesdepartementet (UD). Där slogs bland annat fast att männen inte skulle torteras och att de skulle få en rättvis rättegång.

Ny rättegång?

Men genom dokument, kontakt med männens svenska och egyptiska advokater och familjer samt egyptiska statstjänstemän fastslår Kalla Fakta att männen torterats.

Vid rättegången mot Agiza i april i år nekades också svenska ambassaden tillträde två av tre dagar. Och nu anser UD att processen inte var rättvis.

– Vi kommer att begära att den här rättegången görs om, säger Hans Dahlgren, kabinettssekreterare på UD.

Men något vidare svenskt ansvar för männen vill Dahlgren inte vidgå.

– Det är inte Sverige som har behandlat några fångar på det här sättet, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM