Hämtades av USA-agenter

Asylsökande fördes bort från Sverige av maskerade CIA-män

NYHETER

Maskerade USA-agenter gjorde en militär operation i Sverige.

Två asylsökande män drogades och fördes till Egypten där de torterades under lång tid, avslöjar TV4:s Kalla fakta.

Men varken Säpo eller regeringen vill berätta hur det kunde hända.

Ahmed Agiza, 39, hämtades av CIA:s agenter.

Ahmed Agiza, 39, och Muhammed al Zery, 33, kom till Sverige som flyktingar. Enligt Migrationsverket var männen och deras familjer i behov av skydd och borde få asyl i Sverige.

Men så blev det inte. Istället lämnades de ut till Egypten där de anklagades för terrorism och utsattes för långvarig tortyr.

Beslutet att lämna ut männen fattades av den svenska regeringen.

Men själva transporten utfördes av utländska agenter maskerade med rånarluvor, avslöjar TV4:s samhällsmagasin Kalla fakta.

Den 18 december 2001 körde Säpo de båda egyptierna till Bromma flygplats i Stockholm. Samtidigt landade ett litet jetplan med registreringsnummer N379P.

I flygplanet fanns en grupp maskerade utländska agenter. De tog hand om Ahmed Agiza och Muhammed al Zery redan inne på flygplatsen.

Klippte kläderna

Utan att ta av männen deras handfängsel klippte de utländska agenterna sönder fångarnas kläder tills de var helt nakna, uppger Kalla fakta.

Därpå förde agenterna upp ett medicinskt preparat i anus på fångarna innan de fick huvor över huvudet och kedjades fast inne i flygplanet.

Vem som givit de utländska agenterna tillstånd att utföra aktionen vill varken Säpo eller regeringen svara på. Alla hänvisar till varandra.

I tv-programmet visar man att de utländska agenterna kommer från USA genom att ringa det amerikanska företag som äger planet.

"Var så nöjda"

- Vi sa att vi ville hyra planet för en liknande aktion som 18 december eftersom vi "var så nöjda". Men planet var långtidsuthyrt till den amerikanska regeringen, säger Joachim Dyfvermark på Kalla fakta.

CIA erkände

Amerikanska CIA har erkänt att man utfört liknande aktioner i ett tjugotal fall.

Just det flygplan som förde bort de två männen från Bromma har använts till sådana operationer över hela världen.

Offentliga amerikanska register visar att det alltid startar sina internationella flygningar från staden Dulles där CIA har sitt högkvarter.

Syftet är att flytta misstänkta terrorister från länder där de inte kan förhöras "effektivt" till länder där man använder tortyr, hävdar Kalla fakta.

Säpo erkänner samarbetet med utländsk säkerhetstjänst på Bromma. Varför, eller med vems tillstånd, vill man dock inte berätta.

- Jag kan säga att det var ett internationellt samarbete. Och det var billigt för skattebetalarna, säger Arne Andersson på Säpo som var ansvarig för avvisningen.

Ingen i regeringen ville i går kommentera uppgifterna.

Olle Castelius