Snart får vem som helst göra Boston- gurkan

NYHETER

Snart kan det bli fritt fram för vem som helst att tillverka Bostongurka. Åtminstone om man tolkar EU-domstolens utslag som Björnekullas vd Roger Johannesson gör.

- Ett stort steg i rätt riktning, säger han.

Bostongurka - inom kort i flera versioner.

Norskägda livsmedelsbolaget Procordia stämde Björnekulla när firman började tillverka egen Bostongurka på 1990-talet. Procordia äger varumärket Bostongurka.

Men Björnekulla menade att det borde vara fritt fram att tillverka Boston-gurka eftersom varumärket hade förvandlats till en allmän beteckning på finhackad, inlagd gurka.

Varumärket borde gå samma väg som thermos och masonite som avregistrerades sedan de blivit allmän egendom. Men tingsrätten i Ängelholm gick på Procordias linje.

Överklagade

Björnekulla överklagade till Svea hovrätt som i sin tur skickade ärendet vidare till EU-domstolen för att få riktlinjer.

EU-domstolens utslag säger ingenting specifikt om just Björnekullas rätt att använda namnet Bostongurka utan konstaterar att man ska ta hänsyn till allas intressen, både konsumenters och producenters, innan ett varumärke avregleras och görs fritt för alla att använda.

Svante Lidén