Tolv palestinier dödade i flyktingläger i Gazaremsan

NYHETER

Gaza

Israeliska soldater dödade tolv palestinier i staden Rafah och dess omgivningar i sydligaste delen av Gazaremsan tidigt på tisdagen.

Internationella protester växte medan israeliska grävmaskiner och stridsvagnar synbarligen förberedde omfattande rivningar av palestinska bostadshus.

Det är den största insats med pansar och infanteri som den israeliska armén har gjort sedan det pågående palestinska upproret inleddes hösten år 2000.

Arméledningens meddelande i söndags att hundratals byggnader ska rivas väckte internationella protester. De föranledde israeliska talesmän att på tisdagen säga att ingen systematisk förstörelse av bostadsområden ska ske. Målet är bara att förstöra tunnlar från egyptiskt område till Gazaremsan vilka använts för vapensmuggling, heter det nu.

Under de sista mörka timmarna på morgonen smög israeliska soldater in i Rafah, upptog positioner på tak och gick in i bostäderna för att leta efter män i vapenför ålder.

Palestinier med handeldvapen gjorde motstånd.

Helikoptrar

Strax innan räden på marken inleddes dödades sju palestinier av beskjutning från helikoptrar. Tre av dem var beväpnade. Det var inte omedelbart känt vilka de övriga fyra var. Men palestinska vittnen uppgav att de befann sig i en klunga som samlats vid en moské för morgonbönen. Israeliska talesmän däremot kallade skaran som träffades av en robot från en helikopter för "ett gäng beväpnade män".

Under gatustrider dödades ytterligare fem palestinier, sade läkare i Rafah.

Den israeliska armén har omringat staden Rafah och väntar på order att gå in i flyktinglägret nordost om staden. Där bor 90 000 människor. Många av dem är unga män som regelbundet angriper israeliska patruller.

Inne i flyktinglägret pågick på morgonen förberedelser på en israelisk invasion. Försåtsmineringar och försvarsställningar arrangerades.

Men hundratals civila valde att packa sina ägodelar på cykelkärror eller i väskor för att fly norrut innan avspärrningarna skulle hindra dem att lämna området. Under de senaste dygnen har flera tusen invånare i lägret valt att fly.

- Jag har ingenstans att ta vägen. Men jag kommer nog inte tillbaka hit, sade Yussuf al-Jamal när han plockade samman de ägodelar han kan bära med sig.

Invånarna i lägret flydde en gång från dagens Israel.

USA

Palestiniernas premiärminister Ahmed Quray vädjade i Berlin i måndags till den amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice om ett amerikanskt ingripande mot rivningarna av bostäder i Gazaremsan och fick ett uttalande av beklagande men inget mer. Den amerikanske utrikesministern Colin Powell sade i Amman i förra veckan att USA motsätter sig rivningarna. Men hans åsikter slår sällan igenom i USA:s politik i Palestinafrågan.

FN:s organ för att hjälpa palestinska flyktingar, UNRWA, har förberett fyra skolor för en ström av flyktingar från Rafah genom att lagra förråd där av vatten och mat. Dessutom har UNRWA satt upp 1 500 tält.

Flera arabländer har begärt att FN ska agera mot Israels agerande i Gazaremsan. Men traditionellt leder sådana klagomål ingenstans eftersom Israels allierade USA har vetorätt i säkerhetsrådet och stoppar Israelkritiska resolutioner.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har flera gånger sagt att Israel måste upphöra med rivningarna. Det handlar om "allvarliga kränkningar av folkrätten" och kollektiv bestraffning, anser han.

Enligt Kofi Annan har närmare 25 200 palestinier blivit hemlösa under de senaste två veckornas israeliska kampanj.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM