Sonia Gandhi vill inte bli regeringschef

Ekonomisk reformator kan ta över i stället

Foto: Manish Swarup/AP
På ett stormigt möte med Kongresspartiet meddelade Sonia Gandhi att hon inte ställer upp som regeringschef.
NYHETER

New Delhi

Italienfödda Sonia Gandhi, Kongresspartiets ledare, deklarerade på tisdagen överraskande att hon inte vill bli Indiens premiärminister. Beslutet kan leda till att hennes parti i stället utser en ekonomisk reformator till regeringschef.

– Ödmjukt tackar jag nej till denna post, sade Gandhi vid ett stormigt möte med Kongresspartiets parlamentsledamöter. Hon hade svårt att göra sig hörd över anhängarnas indignerade rop och skrik.

– Jag ber er att godta mitt beslut och inse att jag inte kommer att ändra mig, förklarade partiledaren och sade att hon hade ”lyssnat till min inre röst, mitt samvete”.

Sonia Gandhi, 57 år och änka efter den mördade förre premiärministern Rajiv Gandhi, pekade inte själv ut offentligt någon egen kandidat till premiärministerposten.

Men tv-kanalen NDTV uppgav att den hon helst vill se som ledare för Indiens nästa regering är förre finansministern Manmohan Singh. Det var Singh som 1991 lade grunden till de ekonomiska reformerna i Indien genom att börja sälja ut statliga företag.

Stöd från anhängarna

Innan hon gav sitt besked till partiet hade Gandhi belägrats av hundratals anhängare som utanför hennes bostad i New Delhi försökte få henne att acceptera uppdraget som regeringschef. En man klättrade upp på ett biltak, satte ett hemmagjort skjutvapen mot tinningen och slog med käpp mot kringstående som försökte lugna ner honom.

– Säg till Sonia Gandhi att jag skjuter mig om hon inte blir premiärminister! skrek han innan han blev avväpnad.

Andra lade sig ner på gatan eller brände dockor av de hindunationalistiska politiker som efter sitt nederlag i parlamentsvalet nyligen har försökt göra stor sak av att Kongresspartiets ledare är av utländsk härkomst. Många manade henne att strunta i motståndarnas ”rasistiska” kampanj.

Trolig koalition

Trots att Gandhis parti segrade klart i valet kan det inte bära regeringsmakten ensamt. Indiens största kommunistparti, CPI-M, har dock lovat att stödja en koalitionsregering ledd av Kongresspartiet.

– Kongresspartiet har meddelat oss att fru Gandhi inte längre kommer att leda dess partigrupp i parlamentet och att de nu sammanträder för att utse en ny gruppledare, sade Sitaram Yechuri i CPI-M:s partiledning.

Att Kongresspartiet får bilda regering har stått klart alltsedan Gandhi lyckats säkra stöd för detta från över 320 av de 545 ledamöterna i det nya indiska underhuset. En talesman för ett av Kongresspartiets stödpartier uppgav att Sonia Gandhis barn oroar sig för hennes personliga säkerhet. Deras far och farmor har tidigare mördats av politiska extremister.

Salman Khurshid, en av Kongresspartiets högsta ledare, trodde att Gandhi knappast kommer att ändra sig rörande premiärministerposten.

– Om någon skulle kunna få henne att ändra sig – och det blir mycket, mycket svårt – så skulle det vara folket på gatorna, sade han.

TT-Reuters