Expressen slängdes ut från rättssalen

NYHETER

Expressen blev av med sin plats i Uppsala tingsrätt sedan tidningen på tisdagsförmiddagen publicerat bilder inifrån rättssalen på den åtalade pastorn och barnflickan.

Sedan 1948 råder det fotoförbud i svenska rättssalar och när det blev känt att bilderna fanns på Expressens hemsida beslutade lagman Erik Lempert att stryka tidningen på listan med medier som har garanterade platser i rättegångssalen. Expressens stol gick i stället till Sveriges Radios Eko-redaktion.

Enligt Expressens redaktionschef Anna-Clara Welander har dock tidningen inte överträtt fotoförbudet.

- Enligt lagmannen har vi fotograferat inne i rättssalen, men det är fel. Vi har fotograferat utifrån och in i salen. Vi upplever det hela som ett missförstånd som vi nu försöker reda ut, säger hon till TT.

Bilderna på hemsidan är oskarpa och ser ut att vara tagna med en mobilkamera, men Anna-Clara Welander hävdar att de har tagits av en av tidningens fotografer.

Det över 50 år gamla fotoförbudet har de senaste åren ifrågasatts och betraktas av många kritiker som omodernt och föråldrat i ett informationssamhälle. På en fråga i riksdagen tidigare i år svarade dock justitieminister Thomas Bodström att förbudet är viktigt av ordnings- och integritetsskäl och han ansåg inte att det fanns något behov av att utreda en lagändring.

TT