Åklagaren: Pastorn frågade om barnflickan skulle kunna döda

"Hammare skulle vara bästa sättet att döda andra hustrun"

NYHETER

Enligt åklagaren har den åtalade i pastorn Knutby vid upprepade tillfällen diskuterat med barnflickan om olika sätt att döda.

Han ska ha frågat henne om hon varit villig att följa guds vilja om gud ville att hon skulle döda.

När han fått henne att gå med på att döda hustrun Alexandra har han frågat om hon även kunde tänka sig att döda hans granne, Daniel Linde.

Pastorn nekar till alla anklagelser.

Följ hela rättegången i aftonbladet.se:s referat.

Rättegången i Knutby-målet har börjat.

Barnflickan erkänner via sin advokat att hon mördat pastorns fru och försökt mörda grannen Daniel Linde, pastorns älskarinnas make.

Pastorn anklagas för att vara hjärnan bakom allt - både sin första frus död 1999, hammarattacken mot andra hustrun i höstas, mordet på andra hustrun i januari och mordförsöket på grannen samma natt.

Pastorn bestrider samtliga anklagelser.

Den skjutne och svårt skadade Daniel Linde, som ska förhöras i eftermiddag, fanns på plats i tingsrätten i Uppsala tillsammans med sin advokat.

Rättegången inleddes med att åklagare Elin Blank läste upp anklagelserna: mord och mordförsök i flera fall - den 10 januari då pastorns andra fru mördades och grannen Daniel Linde skottskadades svårt, mord den 18 december 1999 då pastorns första fru hittades död samt mordförsök då barnflickan attackerade pastorns andra fru med en hammare i höstas.

Daniel Lindes advokat krävde också att pastorn och barnflickan solidariskt skulle dela på skadeståndskravet från Linde - totalt drygt 315 000 kronor.

Pastorn förnekade alla anklagelser

Barnflickan erkände via sin advokat mordet på pastorns fru. Pastorn förnekade via sin advokat alla anklagelser om brott.

Barnflickans advokat medgav yrkandet om skadestånd, medan pastorns advokat bestred skadeståndet med hänvisning till att han bestrider brott.

Ytterligare krav på skadestånd skedde även från anhöriga till pastorns tidigare fru, som hittades död i badkaret.

Efter skadeståndskrav började åklagarens gärningsbeskrivning - hur barnflickan sköt pastorns fru med två skott i huvudet och sedan grannen Daniel Linde, som mirakulöst överlevde.

”Pastorn var lika inblandad”

Barnflickan greps i sitt föräldrahem i XX och sa redan då "jag gjorde allting själv, ingen annan är inblandad".

- Redan det gjorde polisen misstänksam, sa åklagaren.

- Själva skjutandet gjorde hon själv. Men jag påstår att (pastorn) var lika inblandad.

- Det som hände då var avslutningen på en händelsekedja som började i slutet av 1999.

Åklagaren berättade om barnflickans uppväxt i Småland, som enda barnet. Mamman dog i cancer och den unga flickan kom senare i kontakt med Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Hon berättade sedan om pastorns uppväxt i Värmland, om hur han blev frälst redan som 11-åring och om hur han kom till Knutby och där gifte sig.

Åklagaren berättade också om hur pastorn tidigt fick kontakt med den kvinna i Knutby som kallas "Kristi brud".

Fick recept på stark medicin

Sedan visade åklagaren det schema som förklarar familjeförhållanden och andra relationer i den lilla byn Knutby. Hon berättade om inneboende, grannar, om vem som fått barn med vem och så vidare.

Åklagaren berättade hur pastorn 2002 blev utsedd till den främste företrädaren för församlingen - och hur han under våren 2004 avsattes.

Hon visade sedan flygfoton över Knutby med omnejd.

Åklagaren berättade också också om hur pastorn hösten 1999 blev sjuk. Han hade svår huvudvärk och blev inlagd på infektionsklinik. Men, sade åklagaren, trots omfattande undersökningar kunde man inte ställa någon diagnos. Läkaren på vårdcentralen i Knutby skrev ut recept på Dexofen, starka smärtstillande tabletter, till pastorn.

- Ett starkt preparat av opiat-typ, sa åklagaren.

- Och det finns uppgifter som tyder på att pastorn redan under den här tiden inledde ett förhållande med sin grannfru, kvinnan som senare gifte sig med den skjutne Daniel Linde.

Drömmar om Helénes död

Åklagaren sa också att det nu började knaka ordentligt mellan pastorn och hans första fru Helene, som hittades död i ett badkar i familjens hus.

- Pastorn har berättat hur han haft drömmar om att hans fru Helene dött, berättade åklagaren.

- På morgonen den 18 december var enligt pastorn både han och Helene magsjuka.

- Vid 14-tiden kom XX (en bekant) till huset. Han märkte att det spolade i badrumsdörren, men fick inget svar när han knackade. XX gick för att hämta verktyg för att öppna, men då hade pastorn redan öppnat dörren.

- Pastorn har berättat att Helene hade nattlinne på sig och låg i vattnet. Vittnet berättade att man påbörjade hjärt-lungräddning.

- Vittnet har berättat att pastorn sa att han drömt att Helene hittats död i badkaret.

Åklagaren sa också att vittnet XX berättat att pastorn visat en medicinburk och skakat på den - som för att visa att den var tom.

Enligt åklagaren har vittnen också sagt att pastorn inte visade några större känslor inför dödsfallet.

- I samband med obduktionen hittade rättsläkaren sådana skador att brott kunde föreligga.

Åklagaren beskrev sedan i detalj hur badrummet och badkaret där pastorns första fru Helene hittades, och hur rättsläkare kunde fastställa att skadan i Helenes huvud matchade delar av badkarskranen.

Åklagaren visade också rätten ritningar av hur huset såg ut i december 1999, hur det var möblerat och även fotografier av hur badrummet och blandaren på badkaret såg ut.

Manipulerat obduktionsprotokoll

Efter det läste åklagarna upp den detaljerade obduktionsrapporten från 1999 gällande pastorns första fru Helene, som bland annat dog av brott på skallbenet.

Förutom skadorna lästes också upp hur mycket av det kraftiga smärtstillande medlet som fanns i kvinnans kropp.

- Då framkom inget som gav anledning att tro att döden var något annat än en olyckshändelse, sa åklagaren.

- Men flera personer i pastorns omgivning har berättat att de reagerat på att han inte verkade sörja sin fru.

Åklagaren berättade också att pastorn manipulerade obduktionsprotokollet innan han visade det för svärföräldrarna. Svärmor var sjuksköterska och pastorn raderade därför allt som visade att Helene haft "en toxisk dos" av det smärtstillande medlet i blodet då hon dog, för att Helenes mor inte skulle bli misstänksam.

Helene hade 5 mikrogram paracetamol och 2 mikrogram av det starka smärtstillande preparatet per gram blod.

Åklagaren berättade sedan hur preparatet verkar: trötthet, yrsel och i sällsynta fall hallucinationer.

- En avsevärd påverkan på medvetandet kan inte uteslutas. Koncentrationen är så hög att den kunnat innebära en livshotande förgiftning, sa åklagaren som läste ur ett expertutlåtande.

"Kan inte ha tillfogat sig skadan själv"

Sedan gick åklagaren igenom hur polisen återupptog förundersökningen angående pastorns första frus död.

I materialet visade hon bland annat bilder från rekonstruktionen av Helenes död.

- Sammantaget avser jag att visa att Helene inte kan ha dött av en olyckshändelse. Eftersom hon enligt expertis inte heller kan ha tillfogat sig skadan själv. Det vill säga - hennes huvud måste med våld ha slagits mot badkarskranen, sa åklagaren.

- Jag avser också att visa att hon inte varit självmordsbenägen och därför inte frivilligt kan ha intagit den dödliga dosen smärtstillande.

- Jag kommer ockås att visa att pastorn hade motiv att utföra mordet och också är den ende som kunde göra det.

Inledde relationer med barnflickan och grannfrun

Åklagaren berättar om hur pastorn inledde en relation med barnflickan redan ett halvår efter det han gift om sig. Han började då, enligt åklagaren diskutera med barnflickan hur hon skulle ställa sig om gud ville att hon skulle döda.

Relationen mellan pastorn och hans hustru blev sämre under perioden och hustrun valde att flytta ut ur parets gemensamma sovrum.

Kort därefter inledde pastorn enligt åklagaren en relation med sin grannfru medan barnflickan fortfarande bodde kvar i hans hem.

Pastorn återkom senare till frågan om barnflickan skulle kunna döda. Något hon tyckte var obehagligt. Pastorn återkom till frågan om hon kunde döda flera gånger.

Åklagaren redogör för hur pastorn lånade barnflickans mobiltelefon med kontantkort och när hon sedan fick tillbaka den började hon få anonyma SMS till sin mobil som uppmanade henne att utföra mord.

Hemliga sms

I ett av dem uppmandes hon att utföra handlingen före den 25 november, pastorsparets bröllopsdag. Barnflickan tog detta som ett övernaturligt tecken på att gud ville att hon skulle genomföra morden.

Natten till 8 november skulle första mordförsöket ske - den så kallade hammarattacken.

Pastorn och barnflickan diskuterade olika sätt och pastorn menade att en hammare var bästa sättet.

Barnflickan sa att det skulle hon använda.

Attacken skedde vid tretiden på morgonen.

- Barnflickan hade hämtat en hammare från en verktygslåda och med den smög hon in och anföll Alexandra, berättade åklagaren.

- Hon vaknade och frågade vad barnflickan höll på med och tog ifrån henne hammaren. Hon ringde också till pastorns mobiltelefon klockan 03.09 och berättade vad som hänt.

Pastorn har berättat att han befann sig i Almunge då.

- Han har berättat att han sedan ringde tillbaka till Alexandra. Men först ringde han till barnflickan, som befann sig i övervåningen på husen.

- Han tog också en lapp där barnflickan skrivit ner de anonyma sms hon fått och förstörde den.

Barnflickan återvände till Småland

Skadorna på Alexandra dokumenterades med kamera av en vän, men resan till Hongkong ställdes inte in. Inte heller gjordes någon polisanmälan.

Barnflickan lämnade Knutby och åkte till sitt föräldrahem i Småland.

- Där fick hon ett nytt anonymt sms som sa att det inte var för sent, och att hon fortfarande kunde göra det.

- Barnflickan har också berättat att pastorn inför Hongkongresan bett henne att skicka en sex-berättelse.

- Hon gjorde det, och skickade sedan en varje dag, berättade åklagaren.

Frågade om hon kunde döda Daniel

Enligt åklagaren har pastorn ringt barnflickan 41 gånger mellan Hongkongresan och januari i år. Barnflickan har ringt honom vid 50 tillfällen.

Pastorn skickade dessutom 251 sms, medan barnflickan skickade 1 176. Åklagaren förklarade det stora antalet med att sex-berättelserna var långa och var och en upptog ett tiotal sms.

- En bit in i december fick barnflickan klart för sig att hon också skulle döda Daniel Linde, sa åklagaren.

- På ett försiktigt sätt frågade han om hon kunde döda även Daniel när hon dödade Alexandra, har hon berättat.

- Hon har sagt att hon blev upprörd, men då fick ett sms med orden "det första är ditt måste, det andra kan du göra av kärlek".

Enligt åklagaren var det nu som barnflickan började leta vapen. Man talade om att hon skulle sälja sina fonder och skaffa ett skjutvapen.

Letade vapen och ljuddämpare

Enligt åklagaren ville pastorn att morden skulle ske redan före jul 2003.

I december fick barnflickan kontakt med mannen som senare sålde en revolver till barnflickan.

- Hon började också leta efter en ljuddämpning till vapnet, sa åklagaren.

Polisen har hittat 83 samtal från barnflickan till det mobilnummer som visat sig tillhöra vapenförsäljaren.

- Samtal har skett varje dag under hela perioden med undantag av några få dagar i slutet av decemer och januari, sa åklagaren, som sedan redogjorde för pastorns telefonkontakter med barnflickan - och hur det förekommit ett telefonsamtal där pastorn sagt "du behöver inte göra det den här natten".

Klockan 10.20 meddelande rättens ordförande att man tar en paus och att förhandlingarna återupptas klockan 10.45.

ARTIKELN HANDLAR OM