Pastorns ord före mordet

Här är hans raderade sms till barnflickan

1 av 5
NYHETER

Polisen har avslöjat nya sms som kan fälla pastorn i Knutby.

Före dåden skrev han till barnflickan: ”Syndens lön är döden” och ”ta det till fullbordan nu!”

– Det här är ren anstiftan, säger åklagaren Elin Blank.

I går lämnade kammaråklagare Elin Blank in helt ny bevisning mot den mordmisstänkte pastorn till Uppsala tingsrätt.

Ett dataföretag har analyserat den 27-åriga barnflickans mobiltelefon och lyckats återskapa tretton raderade sms-meddelanden.

– Det här bekräftar hennes uppgifter, säger Elin Blank.

Meddelandena är skickade från den mobiltelefon som barnflickan lämnade hos pastorn i Knutby när hon flyttade därifrån i november.

Enligt polisen är det pastorn som är skribenten, trots att han beskriver sig själv i tredje person.

Sms-trafiken visar hur hjärntvätten trappas upp precis före dåden. Pastorn ber barnflickan att hitta ”en säker lösning” och försöker påskynda förloppet: ”Agera innan det är för sent!”

Citat ur Bibeln

Pastorn sätter press på barnflickan, men instruerar henne samtidigt att hålla honom utanför. Flera gånger innehåller sms:en bibelcitat.

Barnflickan mördade först pastorns hustru i hennes säng. Sedan gick hon till grannen och skottskadade honom svårt. ”Det första är ditt måste. Det andra kan du göra av kärlek”, står det i ett sms. För åklagarna och polisen är innebörden klar.

– Det är naturligtvis uppmaningar att utföra det som hon skulle göra, säger Elin Blank.

Skrev på mordnatten

Det sista sms:et skickades på mordnatten den 10 januari, kl 04.31. Det är bara några minuter innan Daniel Linde blir skjuten. Pastorns hustru Alexandra Fossmo är troligen redan död.

Pastorn svarar uppenbarligen på ett annat sms: ”Ja.”

Polisen fick idén att kontakta det norskägda dataföretaget Ibas efter att ha läst en artikel i Aftonbladet.se. Göran Fornbrandt, som undersökte mobilen, var tidigare polis specialiserad på it-brottslighet.

– Mobiltelefoner innehåller oerhört mycket information, säger han.

Sparas i 72 timmar

Telefonbolagen sparar sms-meddelandenas innehåll i 72 timmar. Därefter kan man kan se att sms har skickats, men inte vad som skrivits.

– Vi kan återskapa raderad information. Innehållet finns kvar i telefonen så länge det inte skrivs över med ny information.

– Det är precis som med en dator, säger Göran Fornbrandt.

"Syndens lön är döden"

Polisen har lyckats återskapa de sms som skickades veckorna före mordet i Knutby. Enligt åklagaren var det pastorn som skickade dem till barnflickan. Det sista skickades samma morgon som mordet skedde.

Andreas Harne