Advokat Peter Ahltin om rättegångens första dag

NYHETER

På onsdag stiger den 27-åriga barnflickan in i rättssalen i Uppsala för att ge sin version av händelserna på och kring mordnatten den 10 januari.

Då börjar rättegången på allvar.

– Hennes vittnesmål är det första riktigt intressanta ur bevisvärderingssynpunkt, säger advokat Peter Althin.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD

På tisdagen möttes pastorn och barnflickan för första gången i rättssalen, och under de kommande veckorna är det deras ord som kommer att stå mot varandra.

På onsdag hålls förhör med barnflickan. Hon har erkänt att hon skjutit Daniel Linde och dödat pastorns fru.

Hon ska nu bevisa att hon inte agerade på egen hand, utan under påverkan av pastorn, som hittills nekat till anklagelserna.

– Det kommer att bli en fråga om vems uppgifter som är mest trovärdiga – pastorns eller barnflickans, säger Althin till aftonbladet.se.

När rätten ska bedömma trovärdigheten i de åtalades utsagor kommer vittnen och kringbevisning få en stor betydelse.

Sms:en stärker barnflickans berättelse

De raderade sms:en som återskapades från den 27-åriga barnflickans mobiltelefon kan spela en viktig roll under rättegången.

– Om innehållet stämmer överens med det hon tidigare berättat, så kan ju hennes trovärdighet stärkas eftesom hon berättar som det var. Men man kan inte tillmäta bevisen något värde förrän de hamnar i domstolen.

Men Althin betonar att det är alltför tidigt att redan tala om hur starka bevisen är mot pastorn.

– Om det här vore ett 5 000-meters lopp är vi bara på första varvet och ingen skulle ju tala om vem som kommer att vinna efter ett varv.

Per Mattsson