Nya hotet från Öst - billiga grönsaker

1 av 3 | Foto: GUNNAR SEIJBOLD
tror du att grönsaker från Östeuropa är giftiga? Ozra Khaksar, 45, servitris, Stockholm: "Ja. Om det gäller kyckling, kött eller frukt spelar ingen roll. Vi köper helst svenska produkter." Rassul Mokhtari, 52, tekniker, Stockholm: "Ja, det tror jag. De vill bara sälja så mycket som möjligt. Vi är från Iran och vi tycker det är viktigast att grönsakerna är färska."
NYHETER

Nu blir det billigare att köpa frukt och grönt i våra matbutiker.

Det kan vi tacka Östeuropa för.

Men för svenska odlare kan det innebära katastrof.

Vad sägs om champinjoner för 25 kronor kilot - och sparris som bara kostar en fjärdedel så mycket som den svenska?

Ny EU-medlem

De billiga grönsakerna kommer från Polen, som nu är med i EU och har fått helt andra möjligheter att slå sig in på den svenska marknaden.

- Min erfarenhet är att de har minst lika bra kvalitet som svenska varor. Visst finns det bekämpningsmedel i grödorna, men inte värre än i något annat importland, säger Anders Jansson på Livsmedelsverket.

Han får medhåll av konsumentminister Ann-Christin Nykvist, som välkomnar priskonkurrensen.

Odlare oroas"

- För konsumenterna är det positivt. Jag tror att vi kommer att se en ökad handel med Polen och Baltikum som ytterligare sätter press på priserna, säger hon.

Men Yngve Andersson, en av Gotlands största grönsaksodlare, är orolig för att de billiga grönsakerna ska konkurrera ut honom.

- När det gäller grönsaker som kräver att man handplockar får vi stryka på foten. Vi har förhållandevis höga löner jämfört med dessa länder, säger han.

Yngve Andersson har redan sett att det finns polska handplockade grönsaker att köpa i Sverige. Men han är kritisk mot kvaliteten.

"och upprörs

- Jag såg polsk sparris i butiken som var skuren nära marken. Den nedre delen går inte att äta. Och så måste vi vara medvetna om att de får använda bekämpningsmedel som vi inte får använda här, säger han.

För att klara konkurrensen hämtar Yngve Andersson arbetskraft från Polen och Litauen. Han betalar dem lika mycket i lön som han skulle göra med svensk arbetskraft men enligt honom jobbar de hårdare än svenskar.

Så billiga är de polska varorna

Fler billiga grönsaker

Hanna Rydén