Här är helgens bästa lådviner

1 av 4 | Foto: jerker ivarsson
dags att hålla låda Aftonbladets vinexperter har hittat 27 prisvärda lådviner av högsta kvalité. Inget av vinerna får sämre omdöme än fyra och samtliga passar till grillad mat.
NYHETER

Livet är för kort för dåliga drycker.

Aftonbladets experter hjälper dig att hitta helgens bästa lådviner.

Men tänk på att kolla datummärkningen - vinerna blir snabbt för gamla.

Nu tas grillen fram i hundratusentals svenska hem. Och grillad mat kräver god dryck.

Aftonbladets vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin har plockat ut sina favoriter bland Systembolagets lådviner.

Kraven är hårda: bara vin som fått fem eller fyra plus får vara med.

Toppklass

Men även om alla vinerna är av toppklass (i sin prisnivå) gäller det att välja rätt vin till rätt mat.

- Man får försöka hitta smakrika och kraftiga viner om det är grillat som gäller, säger Camilla Settlin.

Till kött rekommenderar hon därför de röda vinerna Vina Falernia Carménère och Chill Out Shiraz. Men även grillad fisk visar upp sin bästa sida tillsammans med ett kraftigt och smakrikt vin.

- Den vita 35 South Chardonnay blir bra då. Men om man vill ha ett friskt vitt vin som också passar som aperitif tycker jag att Les Fumées Blanches passar bättre, säger hon.

Tyvärr ser vädret inte ut att bli det bästa i helgen. Och är det kallt ute lär det bli kallt i vinlådan ganska snabbt. Tänk på det när kvicksilvret kryper neråt framåt kvällen.

Åldras snabbt

- Det är bättre att ha boxen stående inne på köksbordet än att låta vinet kallna ute på balkongen. Är det röda vinet för kallt smakar det inte tillräckligt, säger Camilla Settlin.

Hon varnar också för att vin i låda åldras snabbare än vin i flaska. Alla förpackningar ska ha bäst före-datum eller tappningsdatum angivet.

- Efter sex månader brukar de flesta lådviner bli klart försämrade. Och en öppnad förpackning håller sig inte mer än en till två veckor innan syret gör att vinet förändras, säger hon.

Testvinnarna

Läs mer:

Olle Castelius