Underrättelsetjänsten beställde övergreppen

NYHETER

USA:s armé försöker dölja omfattningen av övergrepp på irakiska fångar, hävdar en furir inom underrättelsetjänsten i en intervju. Han säger också att det var förhörsledare som beordrade att fångarna skulle förödmjukas, inte fångvaktarna själva.

Furir Samuel Provance, 30, skötte underrättelsetjänstens datanät i det numera ökända Abu Ghurayb-fängelset. Han hävdar i en intervju med det amerikanska tv-bolaget ABC att tiotals soldater deltog i övergreppen – inte bara de sju som nu åtalas.

– Det handlar definitivt om en mörkläggning, säger Provance.

– Folk säger antingen åt sig själva, eller blir tillsagda, att hålla tyst.

Han säger sig vara förvånad över den tystnad han upplever kring anklagelserna. Själv ställde han upp på ABC:s intervju trots order från sina överordnade att låta bli.

Order från förhörsledare

Enligt Samuel Provance sade förhörsledarna till honom att de instruerade fångvaktarna, som var militärpoliser, att vara hårda mot fångarna.

– Vad de (militärpoliserna) än skulle göra, lagligt eller ej, så skulle de ta emot den ordern från förhörsledarna, säger Provance.

De sju som åtalats är samtliga militärpoliser. De flesta hävdar att de agerade på order, men militärledningens hållning är att det var egna idéer hos ett fåtal rötägg. Den åtalade vars version stöder den officiella, 24-årige Jeremy Sivits som är den förste att åtalas, avfärdas av de andra som hävdar att han vill spela med och rädda sitt eget skinn.

Furir Provance säger i intervjun att sexuell förnedring från början var en teknik som användes på order av underrättelsetjänstens folk.

– En förhörsledare berättade för mig hur fångarna brukade kläs av, och i en del fall kläs i kvinnounderkläder.

Misshandel och förnedring

Provance ger en rad exempel på hur fångvaktare förnedrat och misshandlat fångar. Två berusade soldater som mitt i natten klädde av en kvinnlig fånge stoppades av en kollega när kvinnan stod med bar överkropp, säger han.

General George Fay har uppdraget att utreda underrättelsetjänstens eventuella roll i fängelseskandalen. En besviken Provance hävdar att Fay i sin intervju med honom bara var intresserad av militärpolisernas agerande och verkade avråda honom från att vittna.

TT