Fyra inför rätta i Bagdad för övergrepp mot irakier

Fotografen erkänner övergreppen

NYHETER

Fyra amerikanska soldater ställdes på onsdagen inför en amerikansk militärdomstol i Bagdad anklagade för misshandel och övergrepp mot irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset.

Tre av dem, underofficerarna Javal Davis, Ivan Frederick och Charles Graner fördes snabbt in i rättssalen på onsdagsmorgonen för sin respektive åtalsförhandling. De var i stort sett helt passiva och svarade bara kortfattat ja och nej på frågor som ställdes till dem.

Samtliga valde i enlighet med sina advokaters instruktioner att inte svara på frågan om de erkände sig skyldiga eller inte. De amerikanska advokaterna har begärt att själva rättegången ska skjutas upp för att de ska få tid att förbereda fallen, och domaren överste James Pohl gick med på denna begäran. Nästa förhandling blir därför först 21 juni.

Jeremy Sivits erkänner

Senare ställdes även den 24-årige militärpolisen Jeremy Sivits inför rätta och förklarade sig som väntat skyldig åtalspunkterna om övergrepp. Åtalspunkterna mot honom är mildare än mot de andra tre men hans vittnesmål anses ha stor betydelse i bevisningen mot de andra åtalade. Det är Sivits som tagit de flesta av de foton på misshandeln som spridits över världen.

Sammanlagt ska sju soldater åtalas. I de åtalades hemstäder i USA har bitterheten varit stor och myndigheterna har anklagats för att försöka skylla alla övergrepp på enkla soldater, medan ansvaret för att övergrepp fick pågå så länge borde sökas högre upp.

Nonchalerade varningssignaler

Som en bekräftelse på detta avslöjade Abu Ghurayb-fängelsets avsatta chef Janis Karpinski på onsdagen att höga amerikanska militärer generellt hade stort förakt för de varningssignaler som kom om övergreppen, bland annat från Internationella rödakorskommittén ICRC. I intervjuer med Wall Street Journal och New York Times uppgav Karpinski att ICRC:s rapporter inte togs på allvar och att man skrattade åt och skämtade om uppgifter om misshandel och förödmjukelser. När Karpinski uttryckte oro för följderna inför sina överordnande i Irak fick hon höra att hon inte skulle oroa sig och att general Ricardo Sanchez, chef för USA-styrkorna i Irak, hade toppjurister som skulle utforma ett passande svar till ICRC:s anklagelser.

ICRC uppger att man skickade en utförlig rapport till den amerikanska militären i november ifjol och fick ett bemötande i december. ICRC vill dock inte gå in på vad någon av rapporterna innehöll. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld hävdar att man fick larmet först i mitten av januari. Först därefter inleddes en intern utredning.

TT Reuters