Stridsvagnar sköt mot folkmassa

Minst tio dödades på Gazaremsan

Foto: Reuters
En man bär iväg en pojke som skadats i den israeliska attacken.
NYHETER

Minst tio palestinier dödades på onsdagen och ett 50-tal skadades när israeliska stridsvagnar besköt demonstranter i Rafah i södra Gazaremsan. Israeliska armén ”beklagade att oskyldiga människoliv gått till spillo” men sade att den av omvärlden hårt kritiserade insatsen i Rafah ska fortsätta.

Hur många som dödades var oklart. Den lägsta siffran som angavs var tio. Den israeliska tidningen Yedioth Aharonot hade uppgifter om 22 döda. Bland offren fanns enligt palestinsk sjukhuspersonal flera barn och tonåringar.

Israel motiverar sin omfattande operation i Rafah med att tunnlar under gränsen från Egypten måste förstöras, eftersom de används för att smuggla in vapen. Insatsen beskrivs som den största i Gazaremsan sedan sexdagarskriget 1967. Hundratals palestinska bostäder rivs för att lämna plats åt en 500 meter bred patrullgata som ska byggas.

När en skara palestinier på eftermiddagen gick ut för att demonstrera mot arméns framfart, besköts de från helikoptrar och stridsvagnar, rapporterar tidningen Haaretz, vars reporter Amira Hass talade om fyra robotar eller raketer som avlossades mot folkmassan. De första rapporterna talade om sex döda, men sedan växte siffran snabbt.

Armén dementerade

Armén tillbakavisade först kategoriskt uppgifterna om avsiktlig beskjutning av demonstranterna. I ett uttalande någon timme senare sades dock att det funnits beväpnade män bland dem och att en helikopter hade avfyrat en raket, tydligt riktad bort från folkmassan, som en varning.

”Eftersom detta inte avskräckte folkmassan och den fortsatte att samlas runt soldaterna, öppnades kulspruteeld mot väggen till en övergiven byggnad vid sidan av vägen, varefter fyra stridsvagnsgranater avfyrades mot den övergivna byggnaden”.

”Det är möjligt att dödsfallen var en följd av stridsvagnselden mot den övergivna byggnaden. Detaljer kring incidenten är under utredning” sades det i uttalandet.

”Incidenten” fördömdes av ledare runt om i världen. Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa sade att det israeliska våldet ”gått över alla gränser”, medan EU-ordförandelandet Irlands utrikesminister Brian Cowen sade att israeliska armén genom sitt ”oproportionerliga” våld visat ”totalt förakt för mänskligt liv”.

”Krigsbrott”

FN-sändebudet John Dugard, en sydafrikansk jurist vars uppgift är att hålla ett öga på människorättsfrågor i de israeliskt ockuperade områdena, sade att beskjutningen av palestinska demonstranter måste betecknas som en krigsförbrytelse och ett brott mot folkrätten.

USA:s president GeorgeW Bush uppmanade både israeler och palestinier att ”visa återhållsamhet”.

Efter massakern sade Shabtai Gold, talesman för den israeliska organisationen Läkare för de mänskliga rättigheterna, till tidningen Haaretz att militären hindrade ambulanser från det närbelägna Khan Yunis att köra till Rafah.

– Vi klarar inte av läget här, sade doktor Moawiyya Hassanain i Rafah till Amira Hass.

Algeriet lade i tisdags fram ett förslag till uttalande från FN:s säkerhetsråd där Israels rivningar av palestinska bostäder i Rafah fördöms. USA formulerade omedelbart ett motförslag, som kräver ”fullständigt avbrytande av alla våldshandlingar, vilket innefattar alla former av terrorism, angrepp, provokationer och uppmaningar till hat samt förstörelse”.

Palestiniernas motstånd på ockuperat område betecknas konsekvent som terrorism av Israel.

TT