15 500 hushåll utan ström i södra Sverige

Även Västsverige drabbades av dagens stormvindar med nedfallna träd

NYHETER

På onsdagseftermiddagen drabbades 15500 hushåll i Östergötland, Småland och Halland av strömavbrott på grund av stormväder.

Nedfallna träd orsakade strömavbrottet på Sydkrafts nät.

Sydkraft visste vid 18-tiden på onsdagen inte när hushållen skulle få tillbaka strömmen eftersom det fortfarande stormade, men hade kallat in extrapersonal.

Även Västsverige drabbades av strömavbrott. I Värmland och Västergötland var 4 000 respektive 7 000 hushåll utan ström.

Väntades tillbaka under kvällen

Vid 18-tiden på onsdagskvällen var fortfarande runt 3000 av Vattenfalls kunder i Västsverige utan ström och cirka 900 av Fortums kunder i Värmland och Västergötland. Men båda elbolagen räknade med att de allra flesta hushållen skulle få tillbaka strömmen under kvällen.

När det var som värst under den blåsiga onsdagen var 6500 av Vattenfalls abonnenter i Västergötland och Dalsland strömlösa och 6000 av Fortums kunder i Värmland och Västergötland och även en del i Dalarna utan ström.

Stor skogsbrand

I Västergötland försvann strömmen för cirka 2000 av bolagets kunder, främst i östra och norra Skaraborg.

Mellan Vänersborg och Frändefors i Dalsland härjade ett stor skogsbrand under onsdagen till följd av ovädret. Branden startade när ett nedblåst träd hamnade över en elledning, rapporterar Sveriges Radio Väst.

Ett område så stort som 16 hektar härjades av branden och fem räddningstjänster bekämpade den. Elden vattenbombades också med en helikopter.

TT