Storm fällde träd över Ida

11-åringen ett av många offer för ovädret i går

1 av 3 | Foto: MATS SAMUELSSON
BRUTNA BEN 11-åriga Ida Carlsson i Åryd fick en fallande björk över sig. Hon klämdes fast under trädet och fick flera benbrott.
NYHETER

Storm, regn och åska.

Tusentals abonnenter utan ström.

Ovädret som drog in över södra Sverige orsakade många olyckor.

Ida Carlsson, 11, i Åryd bröt flera ben när hon klämdes fast under ett träd som föll över vägen.

Kalluft från nordväst drog ner söderut i går och orsakade regn, åska och stormbyar i Mälardalen och stora delar av södra Sverige. Som värst var nästan 30 000 elabonnenter utan ström efter att nerfallna träd kapat ledningarna.

Ida Carlsson bröt lårbenshalsen och nyckelbenet när hon klämdes fast under en björk som föll över byvägen i småländska Åryd. Hennes klasskamrat som gick bredvid träffades också av trädet.

- Tio meter bakom gick två kompisar som kallade på hjälp, säger Idas mamma Giggi Brolin.

Två ambulanser ryckte ut, men stoppades vid järnvägen. Bommarna spärrade vägen till följd av ett strömavbrott. Som tur var befann sig Ida Carlssons pappa på rätt sida spåret. Ambulanssjukvårdarna sprang fram till fots och lastade de skadade 11-åringarna på bårar i Ola Carlssons firmabil.

Ida Carlsson och hennes kamrat fördes till sjukhuset i Växjö. På kvällen kunde hennes mamma andas ut.

- Jag har talat med henne och hon mår bra, även om hon är trött och medtagen. Nu väntar hon på operation.

Trädgren i huvudet

Några mil söderut, i det blekingska samhället Jämshög, slet blåsten loss en trädgren som träffade en femårig flicka på dagis i huvudet. Hon fördes till sjukhus med en fraktur.

I Malung lyfte vinden ett försäljningstält från torget. Lena Gustavsson försökte hålla kvar tältet och fick en luftfärd hon aldrig glömmer. Den slutade på Mora lasarett med ett benbrott och några brutna revben.

Lena Gustavsson driver tillsammans med sin man Gunnar en blomsteraffär i Malung. Under tiden den renoveras har de hyrt ett stort tält och säljer blommorna på torget.

Akut sjönöd

På Vättern hamnade en segelbåt med fem personer i akut sjönöd. De hårda vindarna slet sönder seglet och gjorde att räddningsmanskapet fick stanna i land. Men dramat slutade lyckligt.

Mellan Vänersborg och Frändefors i Dalsland härjade ett stor skogsbrand till följd av ovädret. Branden startade när ett nedblåst träd hamnade över en elledning.

Vid Härnön utanför Härnösand saknas ett par, 78 respektive 83 år, som vid 14-tiden gav sig ut i sin fritidsbåt för att vittja nät i den höga sjön.

Ann Hagman