Här gör hon tummen upp vid den döde

Nya tortyrbilder från Irak chockar världen

1 av 2 | Foto: REUTERS
POSERAR vid liket Sabrina Harman, 26, påstod att hon tog bilder för att avslöja tortyr. På de nya bilderna gör hon tummen upp vid en död fånge.
NYHETER

NEW YORK

Hon står vid ett lik, gör tummen upp och ler in i kameran.

De nya bilderna från fångtortyren föreställer Sabrina Harman - kvinnan som påstod att hon tog bilder för att avslöja missförhållandena.

Varken Sabrina Harman, 26, eller hennes advokat har kommenterat den nya bilden.

Tidigare har hon sagt att hon inte visste att hon bröt mot Genèvekonventionen, att hon följde order och att hon tog bilder för att bevisa missförhållandena.

- Bilden föreställer en olämplig form av galghumor, säger Guy Womack, advokat för Harmans kollega Charles Graner som poserar på en liknande bild med samma lik.

Hans namn var Manadel al-Jamadi.

I går dömdes den första soldaten för brott i Abu Ghraib-fängelset. Jeremy Sivits fick ett års fängelse och avsked från armén. Han tog bilder när irakiska fångar förnedrades.

Bad om ursäkt

- Jag vill be om ursäkt. Jag svek alla. Jag borde ha beskyddat fångarna, sa den 24-åriga tvåbarnspappan från Hyndman, Pennsylvania, med tårarna rinnande.

Hans vittnesmål berörde inte någon annan än de sex soldater från 372:a militärpoliskompaniet som redan är kända. De hade i sin tur sagt att deras befäl - personer från underrättelsetjänsten, CIA och inhyrda privatister - hade gett order om behandlingen.

"Godkände brutal taktik"

De fortsatta rättegångarna ska visa hur högt upp bland befälen vanvården kändes till.

- De som utför orderna är inget problem, säger Samer al-Ubedi, bror till en man som dog i USA:s fångenskap, till al-Jazira.

- Att straffa ledningen är vad som betyder något. Straffet måste vara lika allvarligt som brottet.

Enligt USA Today godkände generallöjtnant Richardo Sanchez olämpligt brutal förhörstaktik mot åtminstone en fånge.

Fredrik Virtanen