Skulle väja för älgen – unga dog i svår krock

En av bilarna började brinna

Här dog två Älgen klev ut i vägen och föraren försökte väja men hamnade i mötande fil och mötte en annan bil. Två personer omkom i den svåra kraschen i Töre.
NYHETER

Föraren försökte väja när älgen klev upp på vägen norr om Töre.

Men bilen kom över på fel sida, fick våldsam sladd och de fem männen rammades av en mötande bil.

Deras bil fattade eld och två av dem – 28 och 29 år gamla – omkom.

Olyckan inträffade strax före midnatt på onsdagen på E10, 2,5 mil norr om Töre i Norrbotten. Föraren tvingades väja när en älg klev upp framför de fem männens Audi.

I en mötande Saab satt en 40-årig mamma och hennes två pojkar. Kvinnan har i förhör berättat att föraren panikbromsade och att bilen kom över på fel sida vägen.

Träffades i sidan

Kvinnan hade ingen chans att väja. Audin träffades med våldsam kraft i sidan. Och de två männen som satt i fram- och baksätet på höger sida hade ingen chans.

Bilen trasades sönder och räddningsarbetet försvårades av att den fattade eld.

– Räddningspersonalen gjorde så gott den kunde men det var svårt, sa vakthavande befäl Hans Österlund vid Luleåpolisen i morse till TT.

Livshotande skador

Bilens förare skadades mycket svårt och med livshotande skador fördes mannen tidigt i morse till Umeå Universitetssjukhus. Det två övriga passagerarna – en av dem bror till den ene döde – fördes med svåra respektive lindriga skador till länssjukhuset Sunderbyn utanför Luleå.

– De var kamrater allihop och var på väg söderut, sa polisen till aftonbladet.se i eftermiddag.

Lindriga skador

Mamman och hennes två pojkar klarade sig med lindriga skador och kunde också tas omhand på Sunderbyn. Samtidigt tvingades räddningstjänsten till ett omfattande bärgningsarbete och E10 stängdes av när man tog hand om det brända bilvraket.

Räddningstjänsten ryckte ut med ambulanser och brandbilar från Kalix och Töre. Och polisen kallade dit personal från både Luleå och Haparanda för att kunna upprätthålla ordning på olycksplatsen.

– Vi ringde runt hela natten och på morgonen till anhöriga för att berätta vad som hänt.

Mattias Lundell