Tingsrätten i Lyckesele totalförstörd i brand

Räddningstjänst: Stäng dörrar och fönster

Foto: Louise Renman
Totalförstördes Branden spred sig snabbt i det gamla tingshuset i Lycksele. På en halvtimme var byggnaden övertänd.
NYHETER

Tingsrätten i Lycksele totalförstördes i en brand på torsdagen.

Byggnaden brann ner på en halvtimme och svart, tjock rök vällde ut från branden.

–Vi uppmanar allmänheten att stänga dörrar och fönster, säger Ulf Axelsson, ställföreträdande räddningschef.

En stor folksamling lyckselebor kunde på torsdagen bevittna sitt tingshus totalförstöras.

–– Det finns inget vi kan göra för att rädda Tingshuset. Vi har använt oss av all bemanning vi har. Nu inriktar vi oss för att branden inte ska sprida sig till de intilliggande träbyggnaderna, sade Ulf Axelsson.

Svart tjock rök

Redan när räddningstjänsten kom på plats tidigt på morgonen hade elden spridit sig från ett litet hus intill tingshuset till huvudbyggnaden som var helt byggd av trä.

–Svart tjock rök väller fortfarande ut från byggnaden. Röken är inte giftig, men vi uppmanar ändå känsliga personer att stänga omkring sig, säger Ulf Axelsson.

Mycket har förstörts

Vid 11-tiden hade styrkorna på plats fått tillräcklig kontroll på branden för att kunna bedöma att eftersläckningsarbetet skulle vara klart någon gång under kvällen.

–Väggarna står fortfarande upprätt men taket har ramlat in. Vi har lyckats rädda vissa värdefulla protokoll och tavlor, men mycket, mycket har förstörts i branden, säger han.

Kan vara anlagd

Anders Wikström, vakthavande befäl vid Umeåpolisen, säger till TT att polisen inte kan utesluta att branden var anlagd men de inte hade fått in några tips som pekade åt det hållet.

Anna-Maria Carnhede

ARTIKELN HANDLAR OM