”Jag vet ju inte riktigt vad jag ger mig in på”

NYHETER

I helgen ska miljöpartiets medlemmar övertygas om att fler pappamånader är bra.

– Men jag är inte alls säker på att det går igenom, säger språkröret

Maria Wetterstrand, 30.

Hennes egen mage putar ännu så länge bara lite försynt.

Foto: Krister Halvars
NYA UTMANINGAR VÄNTAR Maria Wetterstrand blir mamma för första gången i höst. Nu i helgen ska hon diskutera pappamånader när miljöpartiet kongressar i Ronneby.

De gröna kongressar i Ronneby i helgen. De ska diskutera samarbetet med regeringen, det stundande EU-valet och en rad andra frågor.

1Vad är kongressens viktigaste uppgift?

– Att ge en politisk inriktning för partiets politiska företrädare, framför allt språkrör, partistyrelse och riksdagsgrupp. Så att vi känner att vi ligger i linje med vad medlemmarna vill.

2 Hur ska ni motivera svenska folket att gå till valurnorna den 13 juni?

– Röstar man inte ska man inte gnälla. Den som inte röstar låter någon annan bestämma.

3Varför tycker du som EU-motståndare att det är viktigt att rösta?

– Om man inte röstar kommer det att sitta ett gäng jasägande nickedockor i parlamentet. Och det representerar inte de synpunkter som finns i Sverige, med en stark EU-kritisk hållning.

4Varför är du emot ett feministiskt parti?

– Jag är inte emot att några andra bildar ett feministiskt parti, men jag tänker inte vara med eller rösta på det. Män och kvinnor måste jobba med jämställdhet tillsammans. Ett feministiskt parti kan leda till en konfrontation mellan könen.

5Du ska bli mamma för första gången i höst. Pirrigt?

– Det är kul, men jag vet ju inte riktigt vad jag ger mig in på. Men det är det väl ingen som vet i den här situationen? Det verkar som att alla är nöjda efteråt, jag vet ingen som ångrat sig.

6Mår du bra?

– Ja, jag mår bra. Inga problem alls hittills. Hoppas det får fortsätta så.

7Hur är en miljövänlig bebis?

– Jag tror inte att jag vet det ännu. Men jag har sett andra, vänner, som har ansträngt sig för att det ska fungera, även ur miljösynpunkt. Men alla människor som växer upp i den här delen av världen producerar väldigt mycket sopor och konsumerar väldigt mycket prylar, så det är nog inte spädbarnsåren som är den totalt sett stora miljöbelastningen.

8Dricker du alkohol under graviditeten?

– Absolut inte! Det skulle aldrig falla mig in. Jag känner inget behov av att bevisa att jag är fritänkande.

9Varför kovände ni och blev plötsligt för en kvoterad föräldraledighet?

– Vi har ju alltid stött pappamånader. Men det vi sagt nu är att vi kan tänka oss att utöka dem, men det ska kongressen bestämma i helgen. Jag är inte alls säker på att partistyrelsen får igenom sitt förslag. Det finns en klassisk konflikt mellan familjens valfrihet och att försöka styra attityder och förändra.

10Du ska gifta dig i sommar?

– Ja, med Ville som är pappa till barnet. Mer vill jag inte säga. Det är heller inte klart var vi ska bo, just nu bor vi på båda ställena, både i Sverige och Finland.

11Tänker du lämna ditt uppdrag?

– Nej, jag vill fortsätta. Jag har studerat Yvonne Ruwaida och Åsa Domeij och hur de klarar att kombinera arbetet med att vara småbarnsmammor. De har klarat det utmärkt, även om det verkar jobbigt ibland. Jag ska vara ledig från riksdagen några månader, men fortsätter som språkrör även när jag är föräldraledig.

12Ert samarbete med regeringen utvärderas just nu. Finns det en risk att ni bestämmer er för att avbryta?

– Jag tycker det är bra att vi utvärderar. I dag är vi indirekt ansvariga för allt regeringen gör, eftersom den sitter på vårt mandat. Men vi har inte möjlighet att påverka stora delar av politiken. Det skulle vara bättre om de partier som är regeringsunderlag också satt i regeringen.

Anette Holmqvist