Nya räder mot bostadsområden

Israeliska husrivningar i Rafah i Gazaremsan fortsatte – ytterligare sju döda

NYHETER

Rafah

Ytterligare sju människor dödades på torsdagen när israeliska arméenheter fortsatte med sina räder och husrivningar i södra delen av Gazaremsan.

Samtidigt växte upprördheten i omvärlden och uttrycktes till och med av Vita huset.

Fem av de sju ska ha dödats av raketangrepp under natten mot torsdagen. En stridsvagn sköt senare en granat mot en folkmassa på väg ut från begravningen av offren från i onsdags. Då dödades ytterligare två människor.

Därmed har drygt 40 palestinier dödats under Operation Regnbåge som inleddes i tisdags.

Sjukhuset i Rafah var fullt av döda och svårt brända människor. Chefen Ali Mussa sade att även likkällaren var överfull och att två av sjukhusets ambulanser skjutits sönder av soldater.

Efter att i onsdags ha gått genom bostadsområdet Tel al-Sultan i Rafah för att kontrollera alla manliga invånare som fyllt 16 år fortsatte soldaterna nu genom kvarteret Brazil.

FN-fördömande

Även på Västbanken var den israeliska armén aktiv. I Qalqiliyya dödades en lokal ledare för Hamasrörelsens väpnade gren i en sammanstötning. I närheten av Hebron sköts en palestinsk 13-årig pojke ihjäl av israeliska soldater sedan någon enligt armén hade kastat en brandbomb mot dem.

Det internationella fördömandet av den förödelse som Israel orsakar i Gazaremsan nådde ett crescendo efter stridsvagnsbeskjutningen i onsdags av en demonstration i Rafah.

När FN:s säkerhetsråd några timmar efter beskjutningen, som krävde mellan tio och femton dödsoffer, antog en resolution som uppmanade Israel att sluta riva bostadshus, lade USA inte in sitt veto. Resolutionen godkändes med siffrorna 14-0. En talesman för Vita huset sade att Israels aktion i Gazaremsan varken främjar freden eller säkerheten. Premiärminister Ariel Sharon uttryckte senare sin irritation över att USA svikit Israel. Den israeliska arméledningen meddelade att omvärldens kritik inte orsakar någon förändring. Operation Regnbåge fortsätter, hette det.

Israelisk presskritik

Många regeringar uttryckte sitt fördömande. Sydafrikas uttalande var skarpt, och i Turkiet som är lierat med Israel sade premiärminister Recep Tayyip Erdogan att beskjutningen av demonstranterna i Rafah liksom USA:s bombning av ett bröllopsfölje i Irak samma dag "låg nära statsterrorism".

Israeliska tidningar konstaterade på torsdagen att arméns insats i södra Gazaremsan undergräver landets anseende, rapporterar AFP.

"Ju längre armén stannar i området, dess fler misstag och olyckor kommer att inträffa. Till slut tvingar den internationella upprördheten armén att ge sig i väg. Sanden i legitimitetens timglas rinner ut", skrev tidningen Yedioth Aharonoth.

Jerusalem Post, som står nära premiärminister Sharon, sade att dödandet av demonstranter, av vilka många var barn och ungdomar, leder till att Israel snart inte kan vifta bort omvärldens kritik.

Enligt AFP:s beräkning har dödssiffran över offer efter det palestinska upprorets inledning i september 2000 stigit till 4 074, varav 3 085 är palestinier och 918 israeler.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM