USA förnekar ”bröllopsbombning”

”Attacken riktades mot ett motståndsfäste”

NYHETER

Bagdad

USA vidhöll på torsdagen att den blodiga bombningen i västra Irak i onsdags riktades mot ett motståndsfäste, inte mot en bröllopsfest. Samtidigt utlöste en razzia mot toppolitikern Ahmad Chalabis kontor i Bagdad nya kontroverser.

41 människor dödades när en helikopter sköt mot huset i byn Makr al-Dib utanför staden al-Qaim i ett isolerat område nära syriska gränsen, bekräftade en USA-talesman.

Men vittnesuppgifterna om en bröllopsfest i huset avvisades av USA.

- Hur många människor åker rätt ut i öknen, en och en halv mil från syriska gränsen, för att hålla ett bröllop 13 mil från all civilisation? sade marinkårsgeneralen James Mattis enligt nyhetsbyrån Reuters i al-Falluja.

- Det handlade om över två dussin män i militär ålder - vi ska inte vara naiva.

"100 bomber"

Men enligt samstämmiga uppgifter i trakten handlade det om ett familjehem där en bröllopsfest avslutats några timmar tidigare. Attacken har därför slagit ytterligare mot USA:s anseende och väcker hård kritik från många håll.

- Utan provokation släppte amerikanskt flyg 100 bomber, ja, 100 bomber, på huset där 40 människor befann sig, sade ett vittne i staden al-Qaim till tv-kanalen al-Arabiyya.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) är bekymrad över uppgifterna.

- Ett överdrivet brukande av våld är ett brott mot internationella mänskliga rättigheter, sade ICRC:s taleskvinna Nada Dumani.

Räd mot Chalabi

På torsdagen genomförde irakisk polis i samarbete med amerikanska styrkor en razzia mot ett kontor i Bagdad tillhörande Ahmad Chalabi, medlem i Iraks styrande råd. Chalabi gynnades länge av USA, men har fallit i onåd i takt med uppgifter om att hans parti Irakiska nationalkongressen (INC) matat USA och medierna med falska uppgifter inför krigets inledning förra året.

- Min relation med CPA är nu icke-existerande, sade en rasande Chalabi efter razzian. CPA är den USA-stödda irakiska myndigheten.

- Jag är Amerikas bäste vän i Irak. Om CPA finner det nödvändigt att rikta en väpnad attack mot mitt hem inser ni hur relationen mellan CPA och det irakiska folket ser ut.

USA:s biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz sade i onsdags att utbetalningar som har gjorts till INC kommer att avbrytas. Utbetalningarna inleddes redan 2002 och uppgår hittills till över 200 miljoner kronor.

Även på torsdagen rasade våldet vidare. Nio civila irakier dödades och 16 sårades under natten i Karbala i södra Irak, sade läkare vid stadens sjukhus.

Två amerikanska soldater rapporterades också ha dödats, en i en granatattack i Bagdad och en vid ett landsvägsöverfall nära Samarra norr om huvudstaden.

TT-AFP