Terror hotar vigsel-yran

10 000 beväpnade poliser bevakar festen

Foto: MATTIAS CARLSSON
RUSTAD STAD Kpistbeväpnade specialpoliser patrullerar i centrala Madrid. Här i katedralen ska kronprins Felipes bröllop hållas i morgon. Området kring kyrkan genomsöks regelbundet av bombhundar.
NYHETER

MADRID. Över tiotusen beväpnade poliser ska skydda prins Felipes bröllop i morgon.

Krypskyttar på taken, cirkulerande helikoptrar och landets antiterrorstyrka visar att Spanien tar terroristhoten på största allvar.

Den svenska kungafamiljen tillhör de mest utsatta gästerna.

När kronprins Felipe gifter sig med tv-reportern Letizia Ortiz kommer miljontals människor att följa vigseln via tv runt om i världen. Madrid blir samtidigt ett attraktivt mål för terrorister.

Kpister i centrum

- Det finns en risk. Det vet vi alla med tanke på bombattentatet i mars. Det har vi med i vår bedömning, säger Anders Kassman, chef för Säpos personskyddsrotel.

Officiellt har polisen över tiotusen beväpnade män i tjänst under helgen, och folkfesten skuggas påtagligt av det maximala säkerhetspådraget.

I centrum patrullerar kpistbeväpnade specialpoliser, tunnelbanorna söks regelbundet igenom med bombhundar, precis som områdena kring katedralen Santa María la Real de la Almudena där bröllopet äger rum. Alla fordon som körs ner i parkeringhus kontrolleras av polisens bombexperter och på taken kring det kungliga slottet är krypskyttar utplacerade. Den svenska kungafamiljen följs dessutom av svenska Säpos eget folk.

- Hur många, om vi har fler livvakter än vanligt på plats, kommenterar vi inte. Spanjorerna har huvudansvaret för gästernas säkerhet och vi utgår från att de har koll på hotbilden och en väldigt god säkerhet, säger Anders Kassman.

- Vi har haft en ingående dialog med dem. Jag tror vi kan vara trygga och hoppas att det ska gå bra. Att ställa in resan skulle ju vara väldigt dramatiskt. Det har aldrig varit aktuellt, även om möjligheten alltid finns.

Reser i olika plan

Kungafamiljen har delat upp sig. De reser reguljärt, i olika plan. Kungen och kronprinsessan får, som statschef och blivande statschef, av säkerhetsskäl aldrig flyga i samma plan.

Kungen, Silvia, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip anländer till Madrid i dag under ett stenhårt säkerhetspådrag.

Kronprinsessan Victoria landar på Barajasflygplatsen för att i en bepansrad limousin snabbt föras till Madrids centrum med livvakter och poliseskort.

Stor oro

Med tanke på bombattentatet den 11 mars som krävde 60 människoliv är oron för nya terrordåd stor. Polisen tar hjälp av både armén, flygvapnet och landets antiterrorstyrka i sitt arbete kring bröllopet.

Ingen av de poliserna som Aftonbladet i går kontaktade ville uttala sig om säkerheten, men en anonym polisman suckade:

- Om nåt händer på lördag är det inte bara ett misslyckande för oss, utan för hela världen.

Daniel Nyhlén, Petter Ovander, Per-Iwar Sohlström