Skottsäker kortege för brudparet

NYHETER

MADRID. Kronprins Felipe och hans blivande hustru Letizia Ortiz är det främsta målet under en eventuell terroristattack.

I bröllopskortegen kommer paret därför att färdas bakom skottsäkra glas.

ETA-terrorister har vid flera tillfällen försökt ta livet av familjen. I julas försökte de mörda dem under deras skidsemester i vintersportorten Baqueira Beret.

Terroristerna planerade att gräva ned en sprängladdning i snön och fjärrutlösa den när kungafamiljen passerade i skidbacken. Det dåliga vädret omintetgjorde däremot planerna.

50 livvakter

Säkerheten kring kronprins Felipes bröllop är därför rigorösa. Hela området kring katedralen kommer att spärras av och bröllopsparet kommer att omge sig med ett 50-tal livvakter.

Inte heller den traditionsenliga kortegevägen har avslöjats. Rädslan för att terrorister ska utlösa bomber är för stor. Kronprins Felipe och hans Letizia ska, enligt uppgift, också färdas bakom skottsäkra glas för att förhindra attentat.

I över ett år har den spanska säkerhetstjänsten intensivt arbetat med sitt underrättelsearbete inför bröllopet.

Två terrorister greps

I mars gav arbetet resultat och två 24-åriga ETA-terrorister greps. Männen planerade att spränga spränga åtta kraftledningstorn som förser huvudstaden med elektricitet. Sedan skulle det vara enkelt för ETA att spränga ytterligare bomber i stan när alla Europas kungligheter var på plats.

Männen erkände senare att de ingick i ett speciellt mordkommando vars uppgift var att angripa den spanske kronprinsens bröllop.

Läs också:

Daniel Nyhlén