Fångarna tvingades äta ur toaletterna

Nya avslöjanden om övergreppen i Irak

NYHETER

De våldtogs, tvingades onanera, plågades som hundar och fick äta ur toaletterna.

Nu berättar 13 irakiska fångar om övergreppen i Abu Ghraib-fängelset.

– De sa: Du kommer att vilja dö, men det kommer du inte få, säger fånge 151362.

Tidningen Washington Post avslöjar på fredagen en 65 sidor lång, detaljerad rapport om de amerikanska soldaternas övergrepp i det ökända Abu Ghraib-fängelset. Vittnesmålen från 13 fångar – lämnade när militären i mitten av januari fick vetskap om skandalen – avslöjar nya grövre detaljer av förnedringen.

Bilder och utsagor visar hur fångar tvingades förkasta sin tro, äta kött och vin och på andra sätt förnedrades att bryta mot sin islamska bakgrund. Fångarna misstänktes ha viktig information, men flera av dem säger att det handlade om både förhörsmetoder och regelrätta bestraffningar.

Tvingades skälla som hundar

– De tvingades oss att krypa på händer och knän som hundar, säger fånge nummer 13077.

– Vi tvingades skälla som hundar och om vi inte gjorde det började de slå oss hårt och skoningslöst i ansikten och bröst.

Mannen berättar hur fångarna efteråt togs tillbaka till sina celler. Deras madrasser drogs ut och vatten hälldes på golven.

– Och de tvingades oss sova på våra magar på golvet med påsar över huvudet och de fotograferade allt, säger fången.

Skulle våldtas

Fångarna berättar hur flera av de nu ökända bilderna på nakna fångar, liggande i en hög på golvet, togs. Och fånge 151362 berättar att de fick veta att de kommer önska att de var döda.

– De drog av mina kläder. En av dem berättade att han skulle våldta mig. Han ritade en bild av en kvinna på min rygg och tvingade mig att stå i skamliga positioner med händerna på rumpan, säger han.

Hittills har sju militärpoliser ställts inför krigsrätt. Och dokumenten som Washington Post presenterar visar att fler rättegångar kan vänta.

Onanerade framför kvinnliga soldater

Fångarna berättar också detaljerat om de sexuella övergreppen. De tvingades bära kvinnokläder, onanera inför kvinnliga soldater och fånge 151108 berättar hur en av militärens översättare våldtog en pojke i 15 till 18-årsåldern.

– Pojken led väldigt mycket, säger fången.

Han säger att han hörde hur pojken skrek av smärta. Och trots att någon hade hängt för ett skynke för cellen lyckades han klättra upp på sin dörr – och såg hur en kvinnlig soldat fotograferade övergreppet.

Var naken i sex dygn

En annan fånge – nummer 152307 – säger att han var naken under sina sex första dagar i fängelset. Han blev också vittne till hur en far och hans son förnedrades på samma vis.

I vittnesmålet berättar nummer 152307 också hur en av soldaterna regelbundet slängde fångarnas mat i toaletten – och sa:

– Ät.

Mattias Lundell