Två gripna för Lyckselebrand

Misstänks ha bränt ner tingshuset

NYHETER

Två yngre män har gripits och anhållits misstänkta för att ha anlagd branden som totalförstörde tingsrätten i Lycksele på torsdagen.

Enligt polisen har de båda unga männen, som är hemmahörande i Lyckseleområdet och är i åldern 16 till 18 år, inte uppgett något motiv för sin gärning. De har erkänt att de haft med brandens uppkomst att göra. De har också erkänt att de anlagt en brand vid Tannbergsskolan i Lycksele för drygt en vecka sedan.

Redan i ett tidigt skede fattade räddningstjänstens personal och polisen misstanke om att den svåra branden i det anrika tingshuset var anlagd.

Polisen fick också tips om två personer som iakttagits vid tingshuset när branden startade. Polisen hämtade på fredagen in de två unga männen till förhör och de erkände tämligen direkt sin inblandning i branden. De anhölls av åklagaren misstänkta för grov mordbrand.

Tips om två personer

Polisen är i övrigt rätt förtegna om detaljer i samband med brottsutredningen, men enligt länskriminalen i Västerbotten är det inte aktuellt att hämta in flera personer till förhör.

Tingshuset från 1909 var en av de ståtligare träbyggnaderna i Lycksele. Det ansågs ha ett stort kulturhistoriskt värde och var k-märkt. Byggnaden blev helt förstörd vid branden.

Tingshusets och räddningstjänstens personal hann rädda all datautrustning och allt aktuellt arbetsmaterial med alla pågående mål innan byggnaden blev helt övertänd. Några värdefulla tavlor räddades också och en domarstol från 1909 då byggnaden togs i bruk hann också räddas innan alla möbler och all annan utrustning blev lågornas rov.

Rätten i provisoriska lokaler

Tingsrätten kommer från och med måndag att kunna fortsätta sitt arbete i provisoriska lokaler i Medborgarhuset.

Enligt en preliminär undersökning tycks arkivet i tingshusets källarvåning ha klarat sig rätt bra trots att en del av källarvåningen blivit vattenfylld. I arkivet förvaras bland annat äldre handlingar som är mer än hundra år gamla.

TIDIGARE ARTIKLAR:

TT