Miljöpartiet går till val på kravet: Ut ur EU

Inger Schörling vädjade förgäves till kongressen att tona ner utträdeskravet

NYHETER

Miljöpartiet går till val med krav på folkomröstning om EU:s nya konstitution och på att Sverige ska lämna EU.

Försök på kongressen i Ronneby att tona ner utträdeskravet misslyckades.

Kongressen spikade på fredagen sitt valmanifest och valde om de sittande språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

Valmanifestet omfattar 21 punkter. Bara på en punkt blev det votering. Med röstsiffrorna 66–49 beslutade ombuden att stryka tillägget ”utan övergångsregler”, i kravet på att fri rörlighet ska gälla för alla invånare i EU.

Det ska inte tolkas som att miljöpartiet öppnar för övergångsregler framöver för de nya EU-länderna, försäkrade ledande miljöpartister.

I samband med att riksdagen sade nej till övergångsregler sade Göran Persson att han redan i höst kan återkomma med ett förslag om det uppstår problem på arbetsmarknaden.

Krav på folkomröstning

– Det ska inte finnas några övergångsregler. Vi anser alla att det är väldigt viktigt. Men de flesta menade att de är ett överspelat kapitel och var inte medvetna om att de kan komma igen, förklarar Eva Goes, andranamn på mp:s valsedel i parlamentsvalet.

Partiets toppkrav blir krav på folkomröstning och utträde.

Mp:s avgående parlamentsledamot Inger Schörling vädjade förgäves till kongressen att tona ner utträdeskravet och i stället inleda valmanifestet med saker som partiet vill uträtta i parlamentet.

– Sverige har varit med i nio år och det är inte aktuellt att begära utträde, sade Schörling. Var snälla och flytta det lite längre ner.

Bodil Caballos ville i stället för en punkt ha med utträdet i partiets allmänna varudeklaration.

Men flertalet talare hyllade kravet och varnade för hur reaktionerna skulle se ut om partiet började svaja på denna punkt.

– Det är en fundamental punkt och det är EU-politiken som väljarna ska uttala sig om, sade Per Gahrton, som också gör sin sista session i parlamentet.

– Gå inte på bluffen från ja-sidan att undvika debatt om konstitution och om att stå kvar i EU. Vi ska ha komplett program annars bedrar vi väljarna, sade han.

Inget beslut om kärnkraft

– Givetvis ska vi ha kvar kravet. En kongress måste våga visa vad partiet vill, sade Gustav Fridolin.

Beslutet om ”Sverige ut ur EU” togs med en överväldigande majoritet, utan rösträkning.

Däremot blev det inget beslut om en snabbavveckling av kärnkraften. Ett förslag om att den ska avvecklas i samband med att den femte reaktorn i Finland tas i drift cirka 2009 men senast 2010 avslogs med röstsiffrorna 73–43.

Då hade Maria Wetterstrand vädjat till kongressen att besinna sig. Hon berättade om en rapport som partiet ska presentera inom kort och som visar att det tar 10–12 år att avveckla kärnkraften utan att den ersätts med fossila bränslen.

– Gör inte vårt arbete ogjort, sade hon och fick ombuden med sig.

Lillemor Idling/TT (_)