Sista dansen för 3G-mobil

Mp vill släcka alla sändare och stoppa nybyggen

1 av 2
KÖR HÅRT Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson firar besluten på mp:s kongress. Bland annat vill de släcka ner alla 3G-sändare och stoppa nya. Dessutom ska de kräva åtminstone en ministerpost för att fortsätta regeringssamarbetet.
NYHETER

RONNEBY

Har du en 3G-telefon?

Den kan du slänga, om miljöpartiet får som det vill.

Miljöpartiets kongress i Ronneby beslutade i går att driva kravet att släcka alla igångsatta 3G-sändare och stoppa utbyggnaden av nya.

- Det här är ett gigantiskt experiment som ingen vet vad det får för effekter, säger språkröret Peter Eriksson.

Han tror dock inte att mp:s riksdagsgrupp kommer att driva kongressens hårda linje att ta ner de master som redan sitter uppe.

"Begränsa riskerna"

Något som skulle göra de nya 3G-telefonerna obrukbara.

- Det kommer nog snarare att handla om att försöka begränsa de risker som finns i dag och att försöka skärpa lagstiftningen.

Själv använder han alltid headset till mobiltelefonen.

Kongressen beslutade också, efter stundtals hård debatt, att behålla kravet på svenskt EU-utträde i valmanifestet för EU-valet.

Avgående EU-parlamentarikern Inger Schörling med flera har drivit linjen att frågan om utträde inte avgörs av parlamentet och därför inte hör hemma i valrörelsen.

Men kongressen beslutade att behålla både utträdeskravet och kravet på folkomröstning om nya EU-grundlagen. Det ses som en nödvändig "varudeklaration" för att locka EU-kritiska väljare från andra partier.

Partiets eget samarbetsavtal, det med s och v, håller som bäst på att utvärderas.

Kräver ministerpost

Vid ett internt möte i går diskuterades taktik inför valet 2006. Om regeringssamarbetet förnyas vill mp ha åtminstone en ministerpost - och man håller dörren öppen för att återigen förhandla med det borgerliga blocket.

- Huvudsyftet för oss är inte att Göran Persson är statsminister, säger partisekreterare Håkan Wåhlstedt.

Irene Beertema, foto: , Mats Strand