”Någon gång vill jag gifta mig – i kyrkan”

Kdu-ordföranden: Det finns ingen homofobi i vårt parti

NYHETER

Han valdes inte utan strid. Men nu leder en öppet homosexuell man kristdemokraternas ungdomar.

Erik Slottner står bakom partiet och vill inte tillåta sig själv att adoptera ett barn.

Men han kan inte lova att han aldrig kommer att ansöka om adoption.

1Du är homosexuell och kristdemokrat. Kan man vara både och?

– Ja, och det går väldigt bra. Det finns ingen homofobi i vårt parti, vi betonar alla människors lika värde. Om homofobstämpeln varit verklig så hade jag märkt av den.

2 Du lever ensam, men har du någon kärlek?

– Jag är singel. Det finns i alla fall ingen ömsesidig kärlek i mitt liv just nu. Någon gång i framtiden vill jag gifta mig.

3 I kyrkan?

– Ja.

4Vad säger partiet om det?

– Partiet tycker inte jag ska få det.

Men det är ingen ödesfråga för Sverige. Partiets argument mot homovigsel är inte att bögar är äckliga, då hade det varit en annan sak.

5 Kan du tänka dig att adoptera?

– Jag vill inte att det ska vara tillåtet, varken för homosexuella eller ensamstående. Jag tror det är bäst för barn att växa upp med en mamma och en pappa. Men jag kan inte lova att jag aldrig kommer att ansöka om adoption.

6Hur kristen är du?

– Jag tillhör Svenska kyrkan och går oregelbundet på gudstjänster.

7 Vad säger Bibeln om sex mellan två personer av samma kön?

– Den är inte särskilt positiv till det. Men jag tror man måste läsa Bibeln utifrån den tid vi lever i, inte bokstavligen.

8 Är du för fri abort?

– Ja, upp till vecka 18. Men jag vill få ner antalet. Det tror jag vi kan få genom attitydförändring. Och den skapar vi med mer information och förebyggande arbete.

9Ska lagstiftningen om föräldraledighet skärpas?

– Nej. Föräldrar ska själva ha makt att välja vem som stannar hemma. Om pappor tvingas vara hemma skulle många avstå från föräldraledighet, då skulle barnen få mindre tid med föräldrarna.

10Varför ska Jonas Gardell rösta på kristdemokraterna?

– Därför att han bör vara intresserad av en politik som förenar personlig frihet och marknadsekonomi med solidaritet för utsatta människor. Han bör vara intresserad av en skola där människans lika värde diskuteras och som jobbar mot mobbning och sexuella trakasserier – som ofta drabbar homosexuella.

11Var det svårt att komma ut som homosexuell?

– Det var inte enkelt. Jag kom ut inför mig själv i maj i fjol, berättade för vännerna i augusti och i oktober blev det offentligt. Fler homosexuella förebilder skulle göra det lättare att komma ut. Peter Jöback är en sådan bra förebild, en man som alla mammor gillar.

12Är du trött på homofrågor?

– Nej. Men det är trist om alla frågor handlar om min sexualitet, för mitt politiska engagemang bygger inte på min sexuella läggning utan på att jag brinner för att hjälpa utsatta människor.¶

Petter Ovander