Torterade fångar – för att roa sig

Nya uppgifter i hemliga dokument om fängelsetortyren i Irak

NYHETER

Fängelsetortyren i Irak har beskrivits som hårdhänta förhörsmetoder.

Men nya dokument avslöjar att det också handlade om bestraffning.

Och att soldaterna roade sig.

Tidningen Washington Post fortsatte på lördagen sin granskning av händelserna i det ökända Abu Ghraib-fängelset. Nu avslöjas nya uppgifter ur de amerikanska styrkornas interna, hemligstämplade dokument.

Vittnesutsagor och bilder av de sexuella övergreppen, våldet och förnedringen kommer att användas mot de sju militärpoliser som står inför krigsrätt. Sex av dem nekar till brott och hävdar att de beordrades att utföra övergreppen – som ett led i förhör med farliga fångar.

Bestraffning – eller för att roa sig

Men Washington Post rapporterar att fångar – på de tre mest ökända bilderna från fängelset – inte skulle ”mjukas upp”. I stället togs bilderna i samband med bestraffningar eller för att roa fångvaktarna.

Det handlar om:

En rad nakna människor liggande i en hög på stengolvet.

En man med en huva över sig, uppställd på en låda och med elsladdar kopplade till sig.

Tre nakna fångar som sitter kedjade till varandra med handfängsel på golvet.

Hemliga förhör på nätterna

I bevisningen finns också förhör med fyra av de sju misstänkta soldaterna. Bland annat berättar de hur officerare inom den militära underrättelsetjänsten tog med sig fångar om nätterna för hemliga förhör.

Washington Post uppger att dokumenten också visar hur övergreppen avslöjades – och att det skedde redan i november. Efter en permission återvände förhörsexperten Joseph Darby till Abu Ghraib-fängelset och fick höra att det varit skottlossning i fängelsets tuffaste avdelning.

När han frågade militärpolisen Charles Graner – som till vardags är fångvaktare och ses på flera av bilderna – om han hade några foton av cellen fick han två cd-skivor. Och på skivorna fanns flera av de bilder som nu avslöjats.

– Det var helt enkelt fel, Jag insåg att jag måste göra något, säger Darby.

”Älskar att få en vuxen man att pissa på sig”

Han berättar också hur han frågade Charles Graner om bilderna. Och hur ha ska ha svarat:

– Som kristen känner jag att det är fel, men som fångvaktare älskar jag att få en vuxen man att pissa på sig.

TT rapporterar att den amerikanska militären nu inlett mordutredningar kring ytterligare åtta fångar. En av fångarna ska ha varit Saddam Husseins flygvapenchef, som enligt dödsattesten dog av ”kvävning och sammanpressning av bröstkorgen”. Han avled efter förhör i november 2003.

Nu utreds totalt 37 dödsfall.

Mattias Lundell